Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Російський слід: хто може очолити прокуратуру?

  • 29.10.2021, 18:20
  • 652

ОГПУ може очолити прокурор, дружина якого є громадянкою РФ і часто їздить у Москву

Керівник Офісу Зеленського Андрій Єрмак просуває на посаду Генерального прокурора свою людину — це нинішній керівник прокуратури Києва Олег Кіпер.

Про це у Facebook пише народний депутат Гео Лерос. Він також оприлюднив копії документів, які свідчать, що дружина Олега Кіпера Ірина є громадянкою Росії і після початку російської агресії регулярно відвідує Бєлгород, Москву та Санкт-Петербург.

Причому, як свідчать документи, Ірина Кіпер подорожує до Росії і потягами, і автомобілем. Є також дані з російських аеропортів Шереметьєво (Москва) та Пулково (Санкт-Петербург), з яких дружина прокурора Києва відлітала за кордон — зокрема, у Німеччину, Білорусь, Таїланд та на Тенеріфею Неодноразово вже після початку російської агресії дружина Олега Кіпера перетинала україно-російський кордон через пункт пропуску Нєхєтєєвка Бєлгородської області.

Про Олега Кіпера також відомо, що за часів Віктора Януковича він був заступником начальника Головного слідчого управління ГПУ, куди його призначив тодішній генпрокурор Віктор Пшонка.

24 жовтня 2014 року Кіпер попав під люстрацію. Його внесли до списку осіб, яким заборонено працювати в органах державної влади до 2024 року.

Однак після перемоги Зеленського на виборах у вересні 2019 року Окружний адміністративний суд Києва відновив Кіпера на посаді старшого прокурора Головного управління нагляду. Суд також зобов’язав ГПУ виключити Кіпера з реєстру люстрованих осіб Мін’юсту та виплатити йому 805 тис. грн за «вимушені прогули».

27 липня 2020-го року Ірина Венедіктова призначила його прокурором міста Київ.

Як повідомив Гео Лерос напередодні, саме Олегу Кіперу поставили завдання сфабрикувати підозру на незручного для влади нардепа, який викриває корупцію та незаконні оборудки Зеленського і його оточення.

«Комусь моя діяльність може подобатись, когось вона може дратувати, але мені на наступному тижні планують вручити якусь сфабриковану підозру. Це рішення викликане через мою поїздку в США. Ви подумаєте, що це повна маячня і такого бути не може, але це мені підтвердили з трьох джерел», — пише Лерос.

«Зеленський планує таким чином мене ізолювати, щоб не дати можливість більше виїздити закордон та спілкуватись іноземними політиками та ЗМІ. Цим питанням особисто опікується столичний прокурор Олег Кіпер, у минулому помічник Андрія Єрмака.

Мені невідомо, чи буде підозра підписана Генеральним прокурором чи її заступником у статусі ВО, але хіба це щось змінює? Україна скоро буде по рівню свобод на рівні Білорусі, ось і все", — зазначає народний депутат.

Схожі новини