Передплата 2024 «Добре здоров’я»

В Україні дискримінують поляків, - держсекретар МЗС Польщі

  • 29.10.2021, 15:30
  • 560

Держсекретар міністерства закордонних справ Польщі Шимон Шинковський вель Сенк заявив про дискримінацію поляків в Україні

Як передає Zaxid.net, у четвер, 28 жовтня, у Варшаві відбулося засідання сеймової комісії у справах зв’язків з поляками закордоном.

Під час засідання Шимон Шинковський вель Сенк заявив:

«Польські громади в Україні тануть з загрозливою швидкістю, особливо меншає молоді», — каже Шинковський вель Сенк. За його словами, багато молодих людей їдуть до Польщі, де отримують Карту поляка, яка дає їм доступ до навчання та спонукає їх подавати документи на польське громадянство.

Другою причиною, за його словами, є висока смертність від коронавірусу.

Суб’єктивними чинниками, на думку урядовця, є «невигідний для поляків закон про мову, уславлення людей, пов’язаних з геноцидом поляків у 1943−44 роках, призупинення ексгумації польських жертв».

Також Шинковський вель Сенк вважає, що на поляків в Україні впливає «відсутність врегульованих відносин між державою та Римо-Католицькою Церквою в Україні, адже люди польського походження в основному сповідують цю віру».

«Не буде перебільшенням сказати, що поляки в Україні дискриміновані щодо свободи віросповідання, доступу до освіти рідною мовою та свободи слова», — заявив Шинковський вель Сенк.

Уповноважений уряду з питань польської діаспори та поляків за кордоном Ян Дзедзічак заявив, що Польща у відносинах з меншиною в Україні стала «жертвою її успіху».

Йдеться про те, що Польща настільки приваблива для українців польського походження, що вони виїжджають з України у Польщу і осідають там назавжди. Не дуже добре, що польська еліта в Україні нині — це люди 60−70 років.

Дзедзічак додав, що нині найбільшим центром польськості в Україні є Житомирщина, хоча ці землі не належали до Другої Речі Посполитої. Проте наразі там проживають більше поляків, ніж, наприклад, у Львові.

Читайте також: Поляки масово хочуть отримати третю дозу вакцини

Схожі новини