Передплата 2024 «Добрий господар»

Столицею шахів стала Рига

У столиці Латвії стартували престижні шахові турніри FIDE – жіночий і чоловічий Grand Swiss

У середу, 27 жовтня, у столиці Латвії Ризі стартували два найпотужніші шахові турніри 2021 року — Grand Swiss і Women’s Grand Swiss.

У жіночому турнірі виступають 50 учас­ниць (зокрема, 47 гросмейстерок), які борються за одне місце у турнірі пре­тенденток і чотири місця у серії Гран-Прі наступного року. Львів’янка Марія Музи­чук, яка очолює рейтинговий список учас­ниць, претендуватиме на одну з наго­род. У середу суперницею Марії Музичук у першому турі була росіянка Олександра Мальцевська. Інша львів’янка, Наталія Букса, зустрічається на старті з Харікою Дронавалі (Індія), а киянка Юлія Осьмак — із латвійкою Лаурою Рогуле.

Турнір Grand Swiss FIDE серед чоловіків ще ніколи не мав такого сильного скла­ду: зі 107 учасників аж 106 мають звання гросмейстера! Два переможці отрима­ють право виступати у наступному турні­рі претендентів, а ще шестеро потраплять у Гран-Прі.

Рейтинговий список очолює учасник по­переднього матчу з чемпіоном світу Магну­сом Карлсеном (Норвегія) — американець Фабіано Каруана. На старт у Ризі вийдуть аж дев’ятеро українців: три гросмейстери зі Львова, по два з Києва та Харкова, по од­ному з Одеси й Івано-Франківська.

Цікаво, що до бою з чоловіками вирі­шила вступити Олександра Горячкіна з РФ. Вона, як і багаторазова чемпіонка сві­ту Хоу Іфань з Китаю, хоче грати тільки з чоловіками.

А тим часом…

На острові Родос (Греція) відбулася XVI Шахова Олімпіада серед шахістів, які не бачать (або бачать дуже погано). Участь взяли 22 команди, серед яких була й збір­на України, у складі якої виступав львів­ський шахіст Владислав Колпаков. Він по­казав найкращий результат у команді, набравши 7 очок. Призерами змагань ста­ли збірні РФ, Польщі й Сербії, а українські шахісти посіли шосте місце.

Схожі новини