Передплата 2024 «Добра кухня»

Замість димової труби на цемзаводі буде зелений газон, дерева й квіти

100-метровий комин на застарілому виробництві демонтували керованим вибухом

Тривалий час місто Миколаїв, що за три десятки кілометрів від Львова, асоціювалося із частоколом високих труб тутешнього цементного заводу, з яких диміло наче з кочегарки, засипаючи пилюкою усе довкола… Це створювало проблеми місцевим жителям і лякало туристів, які їхали відпочивати у Карпати, до Трускавця й Моршина. Та ось уже кілька років, після запровадження новітніх технологій виробництва, шкідливі клуби диму зникли. А цими днями стало на одну трубу менше — її підірвали.

У 2013-му підприємство «Миколаївцемент» уві­йшло до складу ірланд­ської будівельної компанії CRH. А вже наступного року було зупинено печі цього за­воду, які працювали застарілим «мокрим» способом, до того ж були вельми енергозатрат­ними. Цемент у Миколаєві по­чали молоти з клінкеру (спе­чена суміш вапняку й глини), який доставляли із Кам’янець-Подільського цемзаводу. Десять років тому там збудували найбільшу в Україні виробничу лінію, яка продукує клінкер про­гресивним — сухим способом. Така технологія більш екологіч­на, адже дозволяє зменшити викиди вуглекислого газу в ат­мосферу.

Димова труба заввишки 100 метрів, про яку йдеться, колись була частиною технологічної лінії — її 2008 року розібрали. Тепер настав час демонтувати і сам «комин», який стояв без діла. Валила трубу методом керованого підриву спеціалі­зована організація. Задля без­печного проведення робіт було зупинено роботу підприємства, усіх його працівників вивели на відстань у радіусі 120 метрів від основи труби. У небезпечній зоні відімкнули електро-газо­повітропостачання об’єктів. Щоб запобігти випадковому потраплянню у цю зону людей і механізмів, по периметру ви­ставили охорону, увімкнули си­рени.

Після підриву 33-річна тру­ба повільно похилилася і впала точнісінько на ту вільну ділянку, яку визначили вибухотехніки.

Як повідомив кореспон­дентові «Високого Замку» гендиректор «Миколаївце­менту» Євген Полулех, після прибирання будівельного сміт­тя на площі, де донедавна сто­яла димова труба, облаштують зелений газон, посадять дерева й квіти.

А використання у Миколаєві «чужого» клінкеру не означає, що на тутешньому цемзаво­ді згортають виробництво. Зі слів керівництва CRH, річна по­тужність заводу — близько 700 тисяч тонн цементу. Компанія зберігає можливість віднов­лення випалу клінкеру на заво­ді у Миколаєві. Підприємство має узгоджену довгостроко­ву стратегію розвитку та план інвестицій. Цього року ПрАТ «Миколаївцемент» уже сплати­ло в місцеві бюджети понад 13 млн грн земельного податку та орендної платні. Також Това­риство є великим платником податків у Львівській області — переказало 2021-го у її бюджет понад 50 млн грн ПДВ (податку на додану вартість). На підпри­ємстві долучаються до багатьох соціальних проєктів у регіоні.

Читайте також: «Скажений Макс» по-львівськи

Схожі новини