Передплата 2024 «Добрий господар»

Гонтарева: крадені гроші “ПриватБанку” таки пройшли через компанію “Кварталу 95”

  • 27.10.2021, 15:04
  • 652

Ексочільниця Національного банку України Валерія Гонтарева заявила, що документи свідчать про проходження грошей «ПриватБанку» через компанію «Кварталу 95»

В інтерв’ю «Радіо Свобода» Валерія Гонтарева зазначила, що документи Pandora Papers свідчать, що 40 мільйонів доларів з «ПриватБанку» таки пройшли через офшори Зеленського.

«Що стосується відмивання 40 мільйонів доларів через рахунки компанії — це дуже цікавий момент, і мені важко сказати, пройшли ці гроші як відмивання грошей, чи ці гроші компанія отримала за якийсь продакшн, і компанія не знала, що це були брудні гроші. Але документи, які показували, свідчать про те, що це факт і транзакції були, і крадені гроші «ПриватБанку» таки пройшли через компанію «Кварталу 95», — зазначає Гонтарева.

Ексочільниця НБУ також припустила, що «кварталівці» могли не знати про те, що 40 млн доларів були вкрадені з ПриватБанку.

Утім, констатує Гонтарева, колишні акціонери ПриватБанку досі не отримали підозри. Вона нагадала, що держава внесла в цей банк 5,5 мільярдів доларів.

«Це видатки держави. Якщо ви подивитеся на ті позови, які подав ПриватБанк по всьому світу, включаючи Лондон, Ізраїль, Америку, штат Делавер, Швейцарію, Латвію, то в цілому позовів на 10 мільярдів», — зауважила вона.

«Коли ми націоналізували банк у 2016 році, агенція Kroll знайшла ці всі активи, підготувала дуже великий звіт, провела аудит. Велика кількість цих документів використовувалася для подачі в суд», — розповіла ексголова НБУ.

Гонтарева переконана: доки не буде вирішене питання відповідальності колишніх акціонерів та повернення вкрадених коштів, приватизація ПриватБанку не буде ефективною.

«Що стосується приватизації „ПриватБанку“. Ми можемо все, що завгодно зараз розповідати — його поділять на „хороший“ і „поганий“ банк. Те, що „хорошу“ частину продамо за великі гроші, а „погану“ поховаємо на кладовищі мертвих активів. Це все можна робити. Це все технологія», — зазначила вона.

«Але хочу вам сказати, що коли я йшла із Національного банку, був травень 2017 року, в Національному банку, в Мінфіні й в самому «ПриватБанку» було, здається, 600 позовів від Коломойського та його компанії. Тепер цих позовів 1000″, — підкреслила Валерія Гонтарева.

Вона зауважила, що рішення про приватизацію так само може бути оскаржене в суді. і розгляд цього питання затягнеться на роки.

«Якщо можна оскаржити призначення голови правління „ПриватБанку“ через суд, то чому не можна оскаржити будь-яке розділення активів на „хороший“ і „поганий“ банк — і це все затягнути на неймовірну кількість років?», — додала вона

«Тому це все просто заговорювання проблеми, це її не вирішує. Розв’язувати проблему треба реальними способами: поверненням цих активів, переслідуванням цих власників», — переконана Валерія Гонтарева.

Читайте також: Шефір не відповів на запитання про офшори президента Зеленського

Схожі новини