За бабусиною підказкою миска стала... холодильником
У ній протягом двох місяців можна зберігати до сотні яєць
Старі прадідівські традиції багатьом з нас допомагають жити і господарювати. Сьогодні розповімо про одну з таких традицій. Щоправда, не прадідівську, а, так би мовити, прабабусину…
Чимало селян, на хазяйстві яких вдосталь курей, стикаються з проблемою, як якнайдовше зберегти свіжими яйця від своїх несучок. Адже всіх їх у холодильник не сховаєш. Від однієї знайомої почув оригінальну підказку: яйця треба поскладати у трилітровий слоїк і залити їх вапняною водою. Будьте певні: протягом усієї зими цей натурпродукт буде таким, ніби його щойно дістали з-під чубатенької…
А оце нещодавно дізнався про ще один спосіб «довговічності» яєць. Його нам мимоволі підказала ось ця молода господиня на фото — Марія Баліцька. Сусідка, яка поїхала за кордон, попросила наглядати за її обійстям. У тому числі — доглядати курей. А от де саме зберігати яйця — не сказала. До того ж холодильника в її коморі не було…
Марія не розгубилася. Дістала з полиць велику поливану миску, на її дно насипала пшениці — і вклала в неї одним шаром яйця. Присипала їх зерном і поверх виклала другу партію. А потім — третю, четверту. За два тижні у цій ємкості назбиралося більше сотні яєць.
— Пшениця у поливаній мисці має здатність утримувати стабільно низьку температуру, — розповідає Марія. — Яйцям якраз цього і треба. Такий секрет відкрила мені моя бабуся Надія зі села Надрічного. Так колись робила її мама, бабуся — так тепер робитиму і я.
Молода господиня каже, що у поливаній посудині з таким незвичним наповненням яйця будуть свіжими не менше двох місяців.
Читайте також: Часник садять у «чоловічі» дні, цибулю — у «жіночі»…