Передплата 2024 «Добра кухня»

За бабусиною підказкою миска стала... холодильником

У ній протягом двох місяців можна зберігати до сотні яєць

Старі прадідівські традиції багатьом з нас допомагають жити і господарювати. Сьогодні розповімо про одну з таких традицій. Щоправда, не прадідівську, а, так би мовити, прабабусину…

Чимало селян, на хазяйстві яких вдо­сталь курей, стикаються з проблемою, як якнайдовше зберегти свіжими яйця від своїх несучок. Адже всіх їх у холодильник не сховаєш. Від однієї знайомої почув оригінальну підказку: яйця треба поскладати у трилітровий слоїк і залити їх вапняною водою. Будьте пев­ні: протягом усієї зими цей натурпродукт буде таким, ніби його щойно дістали з-під чубатень­кої…

А оце нещодавно дізнався про ще один спосіб «довговічності» яєць. Його нам мимоволі підка­зала ось ця молода господиня на фото — Марія Баліцька. Сусідка, яка поїхала за кордон, попро­сила наглядати за її обійстям. У тому числі — до­глядати курей. А от де саме зберігати яйця — не сказала. До того ж холодильника в її коморі не було…

А ви про такий “холодильник” знали? Фото автора
А ви про такий “холодильник” знали? Фото автора

Марія не розгубилася. Дістала з полиць ве­лику поливану миску, на її дно насипала пшениці — і вклала в неї одним шаром яйця. Присипала їх зерном і поверх виклала другу партію. А потім — третю, четверту. За два тижні у цій ємкості на­збиралося більше сотні яєць.

— Пшениця у поливаній мисці має здатність утримувати стабільно низьку температуру, — розповідає Марія. — Яйцям якраз цього і треба. Такий секрет відкрила мені моя бабуся Надія зі села Надрічного. Так колись робила її мама, ба­буся — так тепер робитиму і я.

Молода господиня каже, що у поливаній по­судині з таким незвичним наповненням яйця бу­дуть свіжими не менше двох місяців.

Читайте також: Часник садять у «чоловічі» дні, цибулю — у «жіночі»…

Схожі новини