Передплата 2024 ВЗ

Навіть легка форма коронавірусу може мати серйозні наслідки: дослідження

  • 24.10.2021, 12:45
  • 538

Згідно з даними науковців США, чимало людей, які перехворіли на коронавірус, мають когнітивні порушення навіть через 7 місяців після хвороби

Про це заявили науковці з Медичного центру Маунт-Сінай у Нью-Йорку, яких цитує американське видання NBC News.

у дослідженні йдеться про типи когнітивних проблем, які мають пацієнти центру Маунт-Сінай після коронавірусу.

До 24% людей, які одужали від Covid-19, мають проблеми з пам'яттю, їм важко зосередитися та обмірковувати кілька речей одразу.

Авторка дослідження, клінічний нейропсихолог і доцент Жаклін Беккер констатувала: «Ми спостерігаємо довгострокові когнітивні порушення у людей різного віку та різних груп важкості захворювання».

У дослідженні, яке тривало з квітня 2020 року по травень 2021 року, взяли участь 740 пацієнтів. Вони дали згоду на обробку даних (про їхні захворювання та стан здоров’я) у реєстрі медцентру Mount Sinai, що є однією з найбільших лікарняних систем у Нью-Йорку.

Саме ця клініка займається допомогою хворим на ковід з перших днів епідемії.

Усі пацієнти повнолітні, вони отримали позитивкий результат ковід-тесту і не мали в анамнезі деменції.

Фахівці вивчили дані пацієнтів і зробили висновок, що рівень когнітивних порушень через 7 місяців після того, як пацієнти захворіли, все ще високий.

Найпоширенішою проблемою (у кожному четвертому випадку) є проблеми зі спогадами, а також неможливість запам’ятовувати нові речі.

Інші проблеми, які виявили медики у пацієнтів, були, зокрема, в ухваленні рішень й неможливості сфокусуватися.

Хоча пацієнти, яким знадобилася госпіталізація, частіше мають порушення мислення, у інших людей, які мали легку форму хвороби, також були подібні симптоми.

Американський невролог доктор Ігор Коральник з Північно-Західного медичного центру Northwestern сказав NBC News, що у деяких пацієнтів з коронавірусом після одужання були такі серйозні когнітивні порушення, що вони не могли подбати про себе після виписки.

«Це дослідження підтверджує те, що ми також бачили в Northwestern, що когнітивні проблеми зберігаються як у пацієнтів, які були госпіталізовані, так і у пацієнтів, у яких були лише легкі респіраторні симптоми», — розповів він.

Дослідники констатують, що виникнення когнітивних проблем у людей, які побували під ШВЛ й перехворіли дуже важко, можна пояснити складним перебігом хвороби. Водночас досі точно незрозуміло, чому молоді пацієнти, які хворіли у легкій формі, мали аналогічні наслідки.

Фахівці попереджають, що від 20% до 30% людей серед заражених, ймовірно, матимуть згодом відтерміновані проблеми зі психічним здоров’ям.

Читайте також: ВООЗ опублікувала перше офіційне визначення постковідного синдрому

Схожі новини