Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У саду англійських пенсіонерів був справжній скарб

"Фігури ХІХ століття" виявилися давньоєгипетськими сфінксами

Цих сфінксів купили колись за 300 фунтів, а продали - за майже 200 тисяч! Фото Mander Auctioneers.
Цих сфінксів купили колись за 300 фунтів, а продали - за майже 200 тисяч! Фото Mander Auctioneers.

Провінційний англійський аукціонний дім Mander Auctioneers виставив на продаж двох кам’яних сфінксів (міфічних істот із тілом лева, крилами хижого птаха й головою людини). Початкова вартість лоту становила лише 200 фунтів. А продали сфінксів аж за 195 тисяч!

Як повідомили BBC, ITV і Suffolk.com, пара пенсіонерів з місцевості Клер, що поблизу Садбері, 15 років тому купили пару сфінксів, кожний з яких близько метра заввишки, за 300 фунтів. Подружжя придбало вирізьблені з каменю фігури на розпродажі майна сільського обійстя на сході Англії. Сфінкси стояли у пенсіонерів біля будинку, поруч із садовими меблями та іншими фігурами. І ось подружжя надумало переїжджати до іншого будинку. Сфінксів вирішили не брати, бо важкі й уже втратили «товарний» вигляд.

Одного зі сфінксів раніше навіть латали цементним розчином… Спочатку подружжя хотіло викинути сфінксів на смітник, а потім вирішило продати їх із аукціону. А ну як хтось спокуситься на ці садові оздоби?

На аукціон цей лот виставили з початковою ціною 200 фунтів. Компанія Mander Auctioneers, яка організувала продаж, описала сфінксів як «пару садових фігур XIX століття, вирізьблених із каменю». Але раптом ціна сфінксів почала різко зростати! Напевно, під час огляду лотів перед аукціоном кілька потенційних покупців зрозуміли, що це справжні давньоєгипетські артефакти… Урешті-решт, сфінксів продали за 195 тисяч фунтів! Такі гроші заплатила одна з міжнародних художніх галерей.

«До цих фігур був певний інтерес, але їх справжньої вартості до початку торгів ми не знали», — розповів аукціоніст Джеймс Мендер, якого цитує Suffolk.com. За інформацією телеканалу ITV, ці сфінкси створені у Давньому Єгипті близько 5 тисяч років тому.

Читайте також: У будинку пенсіонерів — 1,5 мільйона євро готівкою

Схожі новини