Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

РФ вимагає допустити консулів до затриманого бойовика "ЛНР"

  • 20.10.2021, 11:30
  • 468

Міністерство закордонних справ РФ вимагає допустити російських консульських працівників до бойовика Андрія Косяка, бо він отримав паспорт Російської Федерації

Про це йдеться у коментарях представника МЗС Росії Марії Захарової і представника МЗС України Олега Ніколенка.

Як пише «Українська Правда», 13 жовтня на Донбасі українські військовослужбовці затримали Андрія Косяка, якого в МЗС РФ називають «представником Луганська у Спільному центрі з контролю і координації», у нього є громадянство Росії.

Захарова обурюється, що «жодних повідомлень про ці події в російські дипломатичні й консульські установи не надходило, хоча російсько-українська Консульська конвенція наказує робити це негайно, не пізніше, ніж за 3 дні після затримання».

За словами Захарової, посольство Росії в Києві і генконсульство в Харкові зверталися в МЗС України і місцеві органи влади з вимогами роз'яснити ситуацію, інформувати про місце перебування затриманого і забезпечити до нього консульський доступ, який, відповідно до Консульської конвенції, треба надати не пізніше, ніж за 4 дні після затримання.

Захарова стверджує, що 19 жовтня «Луганськ ініціював скликання позачергового засідання підгрупи з безпеки Контактної групи», але «його було зірвано українською стороною, яка в останній момент відмовилася брати участь у засіданні без пояснення причин».

«Розцінюємо дії української сторони як віроломні і провокаційні (…). Той, хто не виконує своїх зобов'язань, втрачає моральне право вимагати їх виконання від інших.

Закликаємо українську сторону переглянути свою позицію, припинити провокації на лінії зіткнення в Донбасі, повідомити місцезнаходження громадянина Росії А. В. Косяка і забезпечити доступ до нього російських консульських працівників. Продовжимо домагатися дотримання законних прав російського громадянина.

Очікуємо також принципової оцінки інциденту з боку ОБСЄ. Розраховуємо, що її Спеціальна моніторингова місія на Україні буде проявляти більше активний, відповідальний і неупереджений підхід, уважно стежити за ситуацією на лінії зіткнення в Донбасі і сумлінно відображати її в своїх доповідях, сприяючи процесу врегулювання", — заявила Захарова.

У МЗС України у відповідь на заяву Захарової висловили здивування, що МЗС Росії «лише на шостий день поцікавилося долею Андрія Косяка», якого затримали 13 жовтня біля Золотого в Луганській області.

Представник МЗС України нагадав, що «під прикриттям робіт із гуманітарного розмінування він здійснював фото- і відеофіксацію позицій, від яких відійшли Збройні сили України в межах ділянки розведення сил і засобів», чим порушив Додаткові заходи зі зміцнення режиму припинення вогню від 22 липня 2020 року.

«Сподіваємося, що мешканці Донбасу, яким РФ незаконно нав’язала своє громадянство, нарешті зрозуміють: вони не цікавлять Москву, а обіцяна опіка не має нічого спільного з реальністю. Росію цікавить лише одне: видати паспорт і відправити воювати. Цинічно використали і забули. Очікуємо, що російська сторона із таким ж завзяттям виступатиме за дотримання Консульської конвенції на території Росії, припинить систематично порушувати терміни інформування про затримання українських громадян та надаватиме до них безперешкодний консульський доступ», — прокоментував ситуацію Олег Ніколенко.

Читайте також: СБУ допитала затриманого бойовика «ЛНР» (відео)

Схожі новини