Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Пшеничні стоси»: на аукціон виставили полотно Ван Гога, яке востаннє виставляли на публіці понад сто років тому

  • 19.10.2021, 19:35
  • 657

Картину Вінсента Ван Гога “Пшеничні стоси” виставили вперше за понад сотню років

Фото: Christie's
Фото: Christie's

Як повідомляє CNN, востаннє картину публічно виставляли у 1905 році. Тоді її демонстрували як частину ретроспективи Ван Гога в Стеделек-музеї в Амстердамі.

Зараз очікується, що полотно буде продано щонайменше за 30 мільйонів доларів.

Щодо її історії, спочатку полотно належало брату Ван Гога — Тео, згодом її придбав єврейський промисловець Макс Мейровськй у 1913 році, проте через переслідування євреїв у Німеччині, той був змушений тікати, а картину залишив артсалону у Парижі.

Згодом полотно потрапило до колекції Де Ротшильда. Після початку Другої світової війни нацисти розграбували колекцію. Серед інших творів мистецтва, до рук гітлерівців потрапила також картина «Пшеничні стоси». Її передали до музею Же-де-Пам, який нацисти використовували для зберігання творів мистецтва.

У 1978 році її полотно придбала галерея в Нью-Йорку Wildenstein & Co, у якої її потім викупив покійний колекціонер мистецтв Едвард Локрідж Кокс. Після смерті Кокса між його спадкоємцями і наступниками де Ротшильд виник спір про право власності на картину. Зрештою, сторони уклали «мирову угоду», але відмовилися далі коментувати це питання.

Читайте також: Гаррі Поттер продав популярну книжку майже за 40 тисяч доларів

Схожі новини