Передплата 2024 «Добре здоров’я»

"НКВДисти добивали поранених воїнів УПА прикладами гвинтівок..."

На Львівщині урочисто перепоховали українських повстанців. Фахівці формують банк даних ДНК партизанів - щоб знайти їх родичів

"НКВДисти добивали поранених воїнів УПА прикладами гвинтівок..."
"НКВДисти добивали поранених воїнів УПА прикладами гвинтівок..."

На цвинтарі с. Соколівки, що входить до Буської територіальної громади Золочівського району на Львівщині, за участі представників влади, духовенства, військових, громадськості перехоронили останки 16 воїнів Української повстанської армії.

Під час церемонії перепоховання. Фото Меморіально-пошукового центру "Доля"
Під час церемонії перепоховання. Фото Меморіально-пошукового центру "Доля"

Масове їх поховання виявили поблизу цього села фахівці комунального підприємства Львівської облради «Меморіально-пошуковий центр «Доля».

Дослідження експертів-антропологів показало, що більшість цих людей загинули молодими. Серед них була одна жінка. Причиною смерті стали не тільки вогнепальні рани, отримані у бою, а й травми, завдані тупим предметом незадовго до смерті чи в її момент.

Фахівці вважають: найімовірніше ще живих повстанців добивали в обличчя прикладами гвинтівок чи автоматів. Як зазначили нам у «Долі», зазвичай так поводились НКВДисти (працівники радянських каральних органів) із затриманими чи пораненими вояками.

Характер виявленого поховання свідчить, що тіла загиблих воїнів УПА забрали з поля бою й хаотично скинули в яму…

Нині, у незалежній Україні, борців за її волю поховали по-християнськи, з державними і військовими почестями.

Коментар для «ВЗ»

Святослав ШЕРЕМЕТА, керівник Меморіально-пошукового центру «Доля»

Місце поховання цих воїнів УПА було виявлено під час пошукової експедиції у липні. Ексгумацію провели на початку вересня. Імена-прізвища загиблих встановити поки що не вдалося. Але відомо, що наймолодшому з них було приблизно 25 років, жінка — після 40 років. Припускаємо, що загинули вони у межах 1944−1945 років…

Цього року ми локалізували кілька місць поховання воїнів УПА. Крім Соколівки, знайшли їх у Побужанах, Великих Загайцях (Тернопільська область), Костополі (Рівненська область).

Зараз наш Меморіально-пошуковий Центр формує банк даних ДНК полеглих воїнів УПА. В усіх загиблих ми відібрали генетичні матеріали — щоб їх згодом можна було порівняти із ДНК ймовірних родичів, які звертатимуться до нас за пошуком своїх батьків, братів, сестер, які загинули у партизанському підпіллі. Можливо, когось з убієнних вдасться ідентифікувати…

Загалом із 2007 року, коли було створено наш Центр, вдалося відшукати декілька тисяч останків жертв Першої і Другої світової воєн, учасників національно-визвольних змагань, жертв політичних репресій.

Читайте також: Щоб не потрапити до рук більшовиків, підірвали себе гранатами…

Схожі новини