Передплата 2024 «Добре здоров’я»

На Марсі було велике озеро

Як повідомляє американська НАСА (Національна аерокосмічна агенція), марсіанський кратер Єзеро мільярди років тому був озером!

Науковці встановили це за допомогою марсоходу Perseverance («Наполегливість»), який приземлився у кратері Єзеро у лютому 2021 року.

Фахівці НАСА дійшли висновку, що марсіанське озеро, на місці якого тепер сухий кратер Єзеро, мало постійний приплив води. Найімовірніше, до озера впадала марсіанська річка. Встановити усе це вченим допомогли фотографії високої роздільної здатності, які зробив у кратері Єзеро марсохід Perseverance.

Марсіанське озеро, на місці якого тепер сухий кратер Єзеро, мало постійний приплив води. Найімовірніше, до озера впадала марсіанська річка. Фото NASA.
Марсіанське озеро, на місці якого тепер сухий кратер Єзеро, мало постійний приплив води. Найімовірніше, до озера впадала марсіанська річка. Фото NASA.

Науковці також стверджують, що марсіанське озеро регулярно розливалося, спричиняючи довкола справжні повені… За даними НАСА, близько 3,7 мільярда років тому клімат на Марсі був достатньо теплим і вологим для того, аби підтримувати на планеті гідрологічний цикл. Учені припускають, що у ту далеку епоху на Червоній планеті могло розвинутися життя, адже води, без якої воно не можливе, на Марсі тоді не бракувало. Але потім клімат на Червоній планеті змінився, і життя там загинуло… Пошуки його слідів є одним із головних завдань марсоходу Perseverance, який продовжує досліджувати Червону планету.

Читайте також: Найбільша брила бурштину «оселиться» у Ґданську

Схожі новини