Передплата 2024 «Добра кухня»

Яке місце посіла Україна за рівнем верховенства права

  • 14.10.2021, 09:35
  • 398

Україна посіла 74-те місце за рівнем верховенства права серед 139-ти країн світу

Про це йдеться у звіті World Justice Project — міжнародної організації громадянського суспільства, яка опікується просуванням верховенства закону в усьому світі.

Водночас Україна посіла сьоме із чотирнадцяти місць у регіоні Східної Європи та Центральної Азії.

При цьому в трійку країн із найкращим рівнем дотриманням прав цьогоріч увійшли Данія, Норвегія та Фінляндія. Демократична Республіка Конго, Камбоджа та Венесуела, РБ мали найнижчі загальні показники верховенства права.

У 82% досліджуваних країн спостерігався спад принаймні в одному вимірі громадянського простору (участь громадян, свобода переконань та вираження поглядів, свобода зібрань та асоціацій), а у 94% країн спостерігалось затягування розгляду адміністративних, цивільних або кримінальних проваджень.

Звіт є першим у цій щорічній серії, опублікованій з моменту оголошення пандемії COVID-19 у березні 2020 року, і він демонструє багаторічні негативні тенденції, що погіршуються за цей період, — підкреслили у WJP.

«Враховуючи негативні тенденції у багатьох країнах, цьогорічний Індекс верховенства права WJP має стати тривожним сигналом для всіх нас. Верховенство права — це основа спільнот справедливості, можливостей і миру. Зміцнення цієї основи має стати пріоритетом на найближчий період відновлення після пандемії», — сказав співзасновник і генеральний директор WJP Білл Нейком.

Читайте також: В окупованому Криму знову масові затримання

Схожі новини