Передплата 2024 ВЗ

Малини стійко переносять приморозки

При лагідній погоді ці ягоди можуть родити і в листопаді

Фото автора. Після нічного морозу малина стала твердою, як камінчики, але під денним сонечком "відійде"...
Фото автора. Після нічного морозу малина стала твердою, як камінчики, але під денним сонечком "відійде"...

В останні дві ночі у західних областях вдарили приморозки. Через мінусову температуру люди дістають з гардеробів теплішу одяганку, заздалегідь прибрали з городів чутливі до холоду овочі. А от ремотантна малина, яка плодоносить і восени, цій студені опирається самотужки. Не змерзає навіть при -2, продовжує дарувати ягоди.

— Прокинулася я зранку, виглянула через вікно — а вся наша плантація малин вкрита білою памороззю, — розповідає наша читачка Ганна Швидків. — Ну, думаю, пропали наші ягоди. І справді, на холоді вони стали твердими, як камінчики. Але пригріло сонечко, і наша малина «відійшла». Зібрали її у спеціальні луб'янки і повезли на приймальний пункт під Тернополем…

Цього року малиновий бізнес став прибутковим заняттям для багатьох селян області. Тут спорудили кілька складів-рефрижераторів, які приймали від аграріїв полуниці, порічки, смородину, ожину, малину, калину, обліпиху, а також дикоростучі — глід, шипшину, бузину. Скажімо, за кілограм малини у різні періоди давали від 70 до 100 гривень. Калину брали по 11 грн за кіло, бузину — по 30 грн. Щоб полегшити працю людей і мінімізувати транспортні витрати, у багатьох селах організовували локальні приймальні пункти.

Підвищений попит на вітамінну продукцію пов'язаний, не в останню чергу, з тим, що цього року в європейських країнах, які спеціалізуються на ягідництві, зокрема, у Сербії, цвіт малини весною вимерз. Тому зарубіжні заготівельники звернули увагу на Україну, де погода була сприятливою…

Господарі, які спеціалізуються на малині, кажуть, що за плюсової температури вдень і при мінімальних холодах уночі ці ягоди можуть плодоносити аж до листопада. Аби вберегти урожай, деякі ґазди готові у холодні ночі палити багаття, щоб димом зігрівати ягоди.

Читайте також: Простий і смачний десерт з малиною