Малини стійко переносять приморозки
При лагідній погоді ці ягоди можуть родити і в листопаді
В останні дві ночі у західних областях вдарили приморозки. Через мінусову температуру люди дістають з гардеробів теплішу одяганку, заздалегідь прибрали з городів чутливі до холоду овочі. А от ремотантна малина, яка плодоносить і восени, цій студені опирається самотужки. Не змерзає навіть при -2, продовжує дарувати ягоди.
— Прокинулася я зранку, виглянула через вікно — а вся наша плантація малин вкрита білою памороззю, — розповідає наша читачка Ганна Швидків. — Ну, думаю, пропали наші ягоди. І справді, на холоді вони стали твердими, як камінчики. Але пригріло сонечко, і наша малина «відійшла». Зібрали її у спеціальні луб'янки і повезли на приймальний пункт під Тернополем…
Цього року малиновий бізнес став прибутковим заняттям для багатьох селян області. Тут спорудили кілька складів-рефрижераторів, які приймали від аграріїв полуниці, порічки, смородину, ожину, малину, калину, обліпиху, а також дикоростучі — глід, шипшину, бузину. Скажімо, за кілограм малини у різні періоди давали від 70 до 100 гривень. Калину брали по 11 грн за кіло, бузину — по 30 грн. Щоб полегшити працю людей і мінімізувати транспортні витрати, у багатьох селах організовували локальні приймальні пункти.
Підвищений попит на вітамінну продукцію пов'язаний, не в останню чергу, з тим, що цього року в європейських країнах, які спеціалізуються на ягідництві, зокрема, у Сербії, цвіт малини весною вимерз. Тому зарубіжні заготівельники звернули увагу на Україну, де погода була сприятливою…
Господарі, які спеціалізуються на малині, кажуть, що за плюсової температури вдень і при мінімальних холодах уночі ці ягоди можуть плодоносити аж до листопада. Аби вберегти урожай, деякі ґазди готові у холодні ночі палити багаття, щоб димом зігрівати ягоди.
Читайте також: Простий і смачний десерт з малиною