Передплата 2024 ВЗ

Оприлюднено деталі схем у «справі Труханова»

  • 07.10.2021, 11:35
  • 399

В Офісі генпрокурора розповіли деталі справи мера Одеси Геннадія Труханова

Як повідомила прокуратура, у організації злочинців було задіяно п’ятеро чиновників і шестеро співучасників. Ці 10 людей діяли під керівництвом відомого бізнесмена, який і сформував злочинну групу, що в період з лютого 2016 року по червень 2019-го передавала комунальну землю під забудову всупереч інтересам міста і завдала збитків на понад 558 мільйонів гривень.

Підозри підписали пʼятьом місцевим чиновникам:

  • меру Геннадію Труханову;
  • двом депутатам — головам постійних комісій Одеської мерії VII (попереднього) скликання;
  • директору одного з департаментів мерії, яка є адвокатом;
  • колишньому прокурору області, який наразі є адвокатом.

Перший механізм схеми — через малу приватизацію. Посадовці відповідали за те, аби міська рада ухвалювала рішення про передачу комунальної нерухомості у приватну власність. Нерухомість передавали компаніям, які повʼязані з бізнесменом. Після цього компанії набували право користуватись землею під виглядом обслуговування нерухомості, а фактично ж мали намір використати її під забудову житловими комплексами.

Другий механізм — це звільнити від будівель землі, які мали економічно вигідне та привабливе розташування в Одесі, для забудови житловими комплексами, зокрема землі рекреаційного призначення. Спочатку землі передавали комунальним підприємствам, а потім вони укладали договори про спільну діяльність із приватними компаніями. Доходу від цих операцій місто не отримувало, натомість компанії-забудовники оплачували право на користування землею бізнесменові, який і керував схемою.

Читайте також: Меру Одеси підписали підозру

Схожі новини