Передплата 2024 ВЗ

На шаховому Мундіалі українки «бронзові»

Іспанське містечко Сітжес приймало командний чемпіонат світу з шахів серед жінок

У цьому змаганні взяли участь 12 найсильніших збірних світу, на жаль, без Китаю. Китайська федерація шахів під час пандемії не дозволяє своїм спортсменкам брати участь у масових змаганнях.

Організатори розділили ко­манди на дві групи по шість, чотири з яких проходили у фі­нальну вісімку. Українки після перемог над США, Казахстаном і Німеччиною, нічиєї з Польщею та поразки від Грузії вийшли до чвертьфіналу, де отримали як суперника Вірменію. На цій ста­дії поєдинки складалися з двох матчів. Несподівано програвши перший (1:3), українки перемо­гли у другому (3,5:0,5) і впевне­но виграли вирішальний поєди­нок (3:1). Причому три перемоги принесли три львів’янки — се­стри Анна й Марія Музичук та Наталія Букса.

У півфіналі збірна України по­трапила на фаворита змагань — збірну Росії. У першому мат­чі за трьох нічиїх поступилася Юлія Осьмак, тож треба було вигравати другий поєдинок. Але наші дівчата поступилися (1:3). У другому півфіналі Індія пере­могла Грузію. У фіналі Росія двічі впоралася з Індією і стала чем­піоном світу, а Україна й Грузія одержали бронзові нагороди.

Персональні результати ша­хісток України такі: Анна Музи­чук — 5 очок, Марія Музичук — 6,5 (найкращий результат на дру­гій шахівниці), Анна Ушеніна — 2, Юлія Осьмак — 2,5, Наталія Бук­са — 6,5 очка.

А тим часом…

Завершилися чемпіонати України серед чоловіків з ра­піду й бліцу. У рапіді чемпіо­ном став 12-річний майстер ФІДЕ киянин Ігор Самунен­ков — 7 очок у 9-ти партіях, стільки ж набрали гросмей­стери Валерій Нєвєров (Хар­ків) і Володимир Ветошко (Львів). У змаганнях з бліцу найкращий результат пока­зав 14-річний майстер з Му­качевого Вадим Петровський — 7,5 очка.

Схожі новини