Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Коронавірус з'явився в Китаї задовго до грудня 2019 року, - дослідження

  • 06.10.2021, 15:45
  • 554

Як стверджують вчені, коронавірус поширювався серед мешканців міста Ухань вже влітку 2019 року

Фото Reuters
Фото Reuters

Про це пише британське видання «Телеграф» з посиланням на дослідження австралійської компанії з кібербезпеки «Інтернет 2.0».

Фахівці проаналізували контракти на закупівлю обладнання для ПЛР-лабораторій в провінції Хубей, столицею якої є Ухань.

Вони звернули увагу на те, що наприкінці весни 2019 року видатки спеціалізованих установ на це обладнання стали «аномальними».

Зокрема, Китайський центр контролю і профілактики захворювань в Хубеї придбав такого обладнання в п'ять разів більше в порівнянні з попереднім роком, а Уханьський науково-технічний університет — у вісім разів.

Також значно зросли закупівлі військової лікарні в Ухані і Уханьского інституту вірусології.

«Ми зробили висновок на основі проаналізованих даних, що вірус, ймовірно, вже активно поширювався в Ухані влітку 2019 року. Ми вважаємо, що зростання витрат в травні вказує на те, що це справжня дата початку можливого зараження», — вважають експерти.

Наприкінці вересня стало відомо, що вчені з Уханю експериментували з модифікованими коронавірусами кажанів ще у 2018 році.

Вони збиралися заразити дику популяцію кажанів в провінції Хубей вдосконаленими штамами, які передаються повітряно-крапельним шляхом.

Також вірусологи просили у американського Агентства перспективних дослідницьких проектів в галузі оборони 14 млн доларів на досліди з «новими химерними шипованими білками» коронавірусу для створення патогена, здатного легше заражати людину.

Читайте також: У Китаї «заговорили» про новий вірус

Схожі новини