Передплата 2024 «Добрий господар»

У Швеції в ДТП загинув автор карикатур на пророка Мухаммеда

  • 04.10.2021, 17:15
  • 492

«Аль-Каїда» раніше оголошувала нагороду за вбивство художника Ларса Вілкса

Про це повідомляє BBC.

Вілкс їхав в автомобілі в супроводі поліції в момент зіткнення з вантажівкою неподалік від міста Маркарюд на півдні Швеції. В аварії також загинули двоє поліцейських, а водій вантажівки отримав поранення. У заяві поліції мовиться, що досі неясно, як сталося зіткнення, але попередньо не виявлено нічого, що вказувало б на сторонню участь.

75-річний Вілкс жив під захистом поліції після того, як йому погрожували розправою через намальовану у 2007 році для газети Nerikes Allehanda карикатуру на пророка Мухаммеда. Вона обурила мусульман, які вважають візуальне зображення пророка блюзнірським.

Карикатура спонукала тодішнього премʼєр-міністра Фредріка Райнфельдта зустрітися з послами з 22 мусульманських країн для того, щоб розрядити ситуацію. Незабаром після цього «Аль-Каїда» оголосила винагороду в розмірі $ 100 тисяч за вбивство Вілкса.

У 2015 році карикатурист був присутній на дебатах про свободу слова в Копенгагені, під час яких стався напад із застосуванням вогнепальної зброї. Вілкс заявив, що, ймовірно, метою нападу було його вбивство.

Читайте також: Зеленський стверджує, що не цікавився деталями ДТП за участі Трухіна

Схожі новини