Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Захід повинен припинити намагатися «не ображати Путіна», а жорстко протистояти деструктивним діям Росії, – Порошенко

  • 02.10.2021, 16:55
  • 429

П’ятий Президент України, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко взяв участь у міжнародній безпековій конференції у Вісбю (Готланд, Швеція) і висловив бачення щодо ключових викликів перед східною політикою Євросоюзу та змістовного наповнення нової редакції «Східного партнерства»

Захід повинен припинити намагатися «не ображати Путіна», а жорстко протистояти деструктивним діям Росії, – Порошенко
Захід повинен припинити намагатися «не ображати Путіна», а жорстко протистояти деструктивним діям Росії, – Порошенко

Петро Порошенко зазначив, що згортання суверенітету та демократії в Білорусі, посилення контролю Москви над Вірменією свідчать, що існуюча політика ЄС щодо східноєвропейських сусідів розвалюється, а Захід ризикує програти гостру геополітичну конкуренцію з Росією над країнами регіону.

«Для свого виживання „Східне партнерство“ потребує нового сенсу, амбітного порядку денного, чіткого бачення майбутнього, а головне — політичної волі об’єднаної Європи», — наголосив п’ятий Президент.

На думку Петра Порошенка, Європейський Союз та Захід загалом повинні припинити намагатись «не ображати Путіна», а жорстко протистояти деструктивним діям Російської Федерації.

Він також закликав до продовження і посилення політики санкцій супроти Росії як країни-агресора.

«Немає часу для коливання, роздумів, умиротворення, напівкроків та політики вичікування, бо саме сьогодні, в тому числі в Україні, вирішується майбутнє і європейського континенту, і Росії», — зауважив лідер «Європейської Солідарності».

Одночасно Захід має оновити підходи до відносин з країнами «Східного партнерства», особливо з країнами, які чітко проголосили курс на інтеграцію з Євросоюзом та уклали Угоди про асоціацію — Україною, Грузією та Молдовою.

«Сьогодні ми маємо можливість творити наше спільне майбутнє шляхом формування „Східного партнерства 2.0“ на основі Стратегії східного розширення», — наголосив Петро Порошенко.

За словами п’ятого Президента, така Стратегія вимагає політичного лідерства з боку Євросоюзу та розумного поєднання існуючих реалій з оновленими механізмами та інструментами, випробуваними в рамках попередніх хвиль розширення Союзу, зокрема поглибленою секторальною інтеграцією, «скринінгом» законодавства, посиленою фінансовою підтримкою.

Фото ЄС
Фото ЄС

Читайте також: У Швеції стартує безпекова конференція: відомо, хто представлятиме Україну

Схожі новини