Передплата 2024 ВЗ

“Слуги” планують у Трускавці обговорити відставку Разумкова й міністрів, — ЗМІ

  • 27.09.2021, 17:40
  • 619

Під час з’їзду партії “Слуга народу” в Трускавці 1—3 жовтня народні депутати планують обговорити відставку голови Верховної Ради Дмитра Разумкова, а також чотирьох міністрів і кількох очільників парламентських комітетів

Фото ЗМІ
Фото ЗМІ

Про це повідомили у виданні «Дзеркало тижня».

Якщо «слуги» погодять звільнення Разумкова, то одразу за ним підуть голова комітету з питань освіти науки й інновацій Сергій Бабак, а також голова комітету з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха.

Адже вони з орбіти чинного спікера парламенту.

Відомо, що о 16:00 26 вересня в кабінеті Зеленського відбулася нарада за участі голови ОПУ Андрія Єрмака, його заступника Кирила Тимошенка й ще кількох осіб з найближчого оточення президента. Вони обговорювали можливі сценарії відставки Разумкова.

«Банкова усвідомлює, що зняти Разумкова можна тільки після масштабної кампанії з дискредитації, яка вже, власне, розпочалася. Але остаточне рішення вчора ухвалено не було. Питання ще й у тому, коли і ким заміняти Разумкова. Не факт, що спікером стане Стефанчук (перший віцеспікер парламенту Руслан Стефанчук — ред.). Президент шукає на цю роль не тільки надійну, але і вдалу піар-особу», — зазначає джерело.

Треба сказати, що влада не чіпатиме людей Разумкова до його відставки, щоб не втратити їхні голоси. Очікують, що звільнять голову бюджетного комітету Юрія Арістова, а також голову комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку й містобудування Андрія Клочка.

Нещодавно Арістов і Клочко потрапили в гучні медійні скандали. Але найбільше важить те, що ці народні депутати практично не контролюють свої комітети.

«Після зближення Трухіна з Єрмаком і перетворення його в „посла з особливих доручень“, Банкова втратила інтерес до Арістова — експартнера президентської родини з рибного бізнесу. Арістов уже не був присутній на затвердження в Мінрегіоні обсягу Державного фонду регіонального розвитку (ГФРР) на 2022 рік. Що показово. Насправді Трухін давно хотів зайняти місце Арістова, однак потрапив у скандал з ДТП — ще серйозніший, ніж Арістов. Тому Трухіну шлях в голови комітету — заборонений. Швидше за все, буде призначений його повний аватар — Орест Саламаха, глава підкомітету з питань місцевих бюджетів та бюджетної підтримки регіонального розвитку Бюджетного комітету», — додає джерело.

«Репутація глави комітету з питань місцевого самоврядування Андрія Клочка дійсно сильно постраждала після скандалу з майном, проте ключовим фактором стали амбіції його колеги по комітету — голови підкомітету з будівництва та архітектури Олена Шуляк. Шуляк, як один зі стейкхолдерів реформи ДАБІ, розраховувала на крісло Чернишова в разі його ротації в столицю — на пост глави КМДА. Однак запасну ставку Банкова зробила на користь чинного заступника голови Мінрегіону — Наталії Козловської. А значить, прийшов час призначити Шуляк главою комітету. Платити за вірність. Більш того, „дахом“ Клочко спочатку був Сергій Трофимов, якого в ОПУ давно немає. А втім, і великих компетенцій у Клочко у сфері, яку він очолив, по суті, випадково», — уточнило джерело.

Можуть звільнити й голову комітету з питань земельної та аграрної політики Миколу Сольського.

Крім того, ідеться про відставку голови Мінсоцполітики Марини Лазебної, голови Міноборони Андрія Тарана, віцепрем’єра й міністра з питань стратегічних галузей промисловості Олега Уруського, а також голови Міністерства захисту навколишнього середовища і природних ресурсів Романа Абрамовського.

Читайте також:

Схожі новини