Хвороба з молока: у Львівській області зафіксували бруцельоз
- 27.09.2021, 14:15
- 739
Захворювання лікують виключно у стаціонарі
Бруцельоз виявили у 66-річної жінки. Її госпіталізували у Львівську обласну інфекційну лікарню.
«Під час лабораторного обстеження жінки зі скаргами на болі в суглобах та підвищену пітливість впродовж 2-х місяців підтвердили діагноз: бруцельоз. Як могла інфікуватися — вживала молоко та м’який сир, який купувала на ринках без попередньої термічної обробки», — зазначила головна епідеміологиня Львівщини Наталія Іванченко.
Довідка:
Бруцельоз провокують бактерії роду Brucella.
Головне джерело інфекції — велика і дрібна рогата худоба, а також свині. Інколи бруцели можуть уражати собак і кішок. Хвороба у тварин часто минає в прихованій формі.
Людина може захворіти, якщо споживає заражені продукти.
Проте відомі випадки передачі бруцельозу від тварини до людини.
Симптоми інфекції бувають різними. За словами епідеміологині, найчастіше хвороба починається з підвищення температури тіла до 39−40 °С. Супроводжується ознобом, рясним потовиділенням, слабкістю, болем у м’язах і суглобах, а також обмеженням рухливості суглобів.
Однак хвороба може розвиватися і поступово. Хворий має температуру 37,1−38 °С, страждає безсонням, зниженням апетиту, має головний біль. Характерним симптомом є дратівливість. Суглоби і м’язи також болять, але біль не гострий. Лімфатичні вузли збільшуються. Згодом температура підвищується і всі симптоми посилюються. Ці прояви то стихають, то знову повертаються упродовж 3−4 тижнів.
Щоб не підхопити бруцельоз:
- не вживайте сире молоко та молокопродукти;
- вживайте продукти лише відомого походження;
- вживайте м’ясо тільки після термічної обробки;
- вживайте лише пастеризоване молоко;
- не купуйте молочні та м’ясні продукти на стихійних ринках.
Читайте також: Заразна — як Covid-19, смертельна — як гарячка Ебола