Передплата 2024 ВЗ

Відтепер більшість у парламенті Ісландії - жінки

  • 26.09.2021, 17:15
  • 437

Ісландія стане першою країною Європи з жіночою більшістю у парламенті

Про це пише BBC, посилаючись на результати виборів в країні.

Повідомляється, що 33 місця p 63 в ісландському парламенті будуть займати жінки — це на дев'ять місць більше в порівнянні з останніми виборами у 2017 році. Журналісти підкреслюють, що Ісландія не має законодавчих квот на представництво жінок в парламенті.

Першою країною у світі, де більшість місць (61,3%) в парламенті займають жінки, є Руанда. За нею йдуть Куба з 53,4%, Нікарагуа з 50,6%, Мексика і Об'єднані Арабські Емірати з 50%.

Згідно з даними, зібраними Світовим банком, в жодній іншій європейській країні не було понад 50 відсотків законодавців-жінок.

Лівий зелений рух, Консервативна партія незалежності та правоцентристська Прогресивна партія разом отримали 37 з 63 місць у парламенті у порівнянні з 33, які вони займали до голосування. Але сам «лівозелений» рух отримав всього вісім місць, на три менше, ніж у 2017 році.

Найбільшою партією залишилася Партія незалежності, лідер якої Б'ярні Бенедиктссон — нинішній міністр фінансів і колишній прем'єр-міністр. Вона набрала майже чверть голосів і зберегла свої 16 місць. Але головним переможцем виборів стала правоцентристська Прогресивна партія, яка отримала п'ять місць проти 13. Після чотирьох років поступок з усіх боків, спрямованих на підтримку миру всередині коаліції, цілком можливо, що дві праві партії захочуть спробувати сформувати уряд без лівих зелених.

Читайте також: У Німеччині розпочалися парламентські вибори. Що відомо?

Схожі новини