Передплата 2024 «Добрий господар»

«Приватну швидку ми також сюди не впустимо!»

З території львівського аеропорту виганяють приватні мобільні лабораторії, які робили пасажирам оперативні тести на ковід

Сьогодні виникла скандальна ситуація у Міжнародному аеропорту «Львів» імені Данила Галицького. З території аеропорту почали виганяти реанімобілі приватних мобільних лабораторій, що робили там ПЛР-тести на ковід пасажирам, які прибували у Львів. Про це «ВЗ» розповів керівник діагностичного центру «Медіс» Андрій Петрух.

Нагадаємо, з 4 серпня почали діяти нові правила в’їзду в Україну. Як повідомив «Урядовий портал», безперешкодно в’їжджати можуть українці або іноземці, які мають повний ковід-сертифікат, або довідку про першу вакцинацію. Усі інші мають встановити мобільний додаток «Вдома» і піти на самоізоляцію. Уникнути самоізоляції можна, отримавши негативний результат ПЛР-тесту, або експрес-тесту протягом 72 годин з моменту в’їзду в Україну. Тому було зручно, коли просто в аеропорту люди, які не мали ковід-сертифікату, могли одразу отримати результат тесту. Тепер же мобільні лабораторії «попросили» з аеропорту.

«Ми почали працювати в аеропорту з початку серпня, відколи діють нові правила в’їзду в Україну, — розповів Андрій Петрух. — Тут постійно працювали три-чотири реанімобілі різних діагностичних лабораторій. Люди виходили з аеропорту і одразу мали можливість зробити ПЛР-тест на ковід. Люди могли вибрати будь-яку фірму, чи нашу чи іншу. Пасажири робили тести, тут же видруковувався аналіз із QR-кодом, інформація одразу через інтернет вносилася в систему „Дія“. Це було зручно, бо пасажир вже знав результат свого аналізу. Тепер хочуть це поламати. Ковід — це проблема, яка стоїть перед нами усіма — перед державою, перед людьми, державними чи приватними медичними структурами. Вчора прийшов якийсь представник і сказав, що усі ці медичні лабораторії не мають права тут проводити комерційну діяльність. Ми пояснюємо, що маємо дозвіл на мобільний медичний пункт і надаємо послугу, яка вкрай важлива зараз для всієї нашої держави. Якщо людина прилетить вже інфікована, то вона піде між люди і буде далі інфікувати людей. Йдеться не про наш приватний інтерес, це питання державної ваги, державної безпеки. Натомість ніякого офіційного документа нам не надали. Тільки пресинг, тиск, щоб ми забиралися. „Зачищають“ усі медичні лабораторії, які тут є. Таким чином відкривають ворота для інфікованих пасажирів, які прилітають до Львова. Ця ситуація обурює мене не просто як власника діагностичного центру, а як громадянина України».

Юрист «Медісу» пан Артем виїжджав в аеропорт, де намагався з’ясовувати ситуацію. Він розповів «ВЗ», що лабораторія має право обслуговувати пацієнтів, це дозволяє медичне законодавство. «Нам сказали, з’ясовуйте питання з керівництвом аеропорту і Фондом держмайна, якщо вони вам дозволять, у нас питань не буде», — сказав юрист.

На відео видно, як чоловік, який назвався керівником служби безпеки аеропорту Андрієм, сперечається з представником лабораторії «Медіс»: «Щоб орендувати цю територію, треба укласти угоду з Фондом держмайна. Це не є внутрішнє правило аеропорту. Це є територія, на яку право оренди для здійснення комерційної діяльності може надавати тільки Фонд держмайна України. Ви можете просто стояти тут на стоянці — без питань, але без діяльності. Я вам не зобов’язаний нічого давати (документів, — Авт.). Прийдіть у будь-яку установу і там поставте кіоск. Зараз ви здійснюєте комерційну діяльність на території аеропорту. Звертайтеся в ФДМУ. Стоянка — не місце для здійснення комерційної діяльності».

Представник «Медісу»: «Ми надаємо медичну допомогу пасажирам, як і будь-яка приватна „швидка“. Якщо сюди люди викличуть приватну „швидку“, то ви її теж не пустите?»

Представник аеропорту: «Звичайно, не пустимо, тому що це є територія аеропорту. На всій цій території, чи всередині, чи на стоянці, надає в оренду тільки Фонд держмайна».

«Працівники аеропорту прирівняли діагностичну лабораторію до… кіоску, який, наприклад, продає морозиво! — обурюється Андрій Петрух. — А це фактично є мобільна швидка допомога, яка надає медичну допомогу пасажирам. Якщо буде потреба, завтра ми можемо виїхати на стадіон, чи до якогось палацу, де відбувається якийсь захід. Натомість нам дають якісь безглузді пояснення, без документів».

У розмові представник служби безпеки заявив, що вказівку припинити діяльність мобільної лабораторії йому надав його керівник — «генеральний» (очевидно мається на увазі гендиректор аеропорту Тетяна Романовська. — Авт.). На жаль, не вдалося отримати коментаря від керівництва аеропорту. Наразі мобільні лабораторії припинили свою діяльність і просто стоять на стоянці аеропорту.

Інформація оновлюється.

Схожі новини