Передплата 2024 «Добрий господар»

"Колись галушок з начинками не було, а тепер навіть з лохиною роблять, підфарбовують чорнилом з каракатиці"

Полтавці провели третій фестиваль галушки

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Упродовж двох днів на Івановій горі у Полтаві втретє відбулася найсмачніша подія міста — міжнародний гастрономічний фестиваль «Полтавська галушка-2021». Тут можна було скуштувати галушки за різними рецептами та повчитися їх виготовляти, подивитися на виступи українських та закордонних пісенних колективів.

У програмі — десятки видів галушок, майстер-класи, фотозони та концерти. Свою майстерність з приготування цієї страви демонстрували кухарі з різних регіонів області.

«Любити цю справу треба, коли робиш з любов’ю та насолодою — все вийде. У давнину, коли моя бабуся робила галушки, то тоді ж не робили з начинками. Їх просто варили у воді, клали туди якусь засмажку. І зараз ми виделками їмо. А тато ходив у садок і вирізав такі шпички з дерева, може, з вишні чи з яблуні, і отак насипали в тарілочку, нанизували і їли», — розповіла учасниця фестивалю з Опішні Катерина Піщаленко.

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Поряд із звичними традиційними були осучаснені галушки.

«Один вид — це зроблені на соку з кропу, інші з гарбузовим пюре, були ще гречано-пшеничні, але вже закінчилися, і класичні пшеничні. Соуси різні — сметанний, грибний та м’ясний», — розповіла учасниця фестивалю Анжела Бородай.

До галушок найчастіше подавали сметану, а рідше соус бешамель чи підливу з грибами.

Із незвичайних трапились галушки з лохиною, їх розбирали на ура. Також велику популярність мали із вишнею та шоколадом (усередині галушок вишня без кісточки та шматочки шоколаду), підливка до них — на основі сметани та вишень. Цікавість викликали зелені галушки, яким забарвлення дає шпинат. А також подив у багатьох гостей був щодо галушок чорно-сріблястих — забарвлення їм надає чорнило каракатиці. Також ще були студентська і дитяча галушка.

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Засновниця та організаторка фестивалю Лариса Семеняга (дівоче прізвище Галушка) розповіла, що на фестивалі зібралися кращі ресторатори, щоб приготувати галушки за давніми та сучасними рецептами. На захід запросили Галушок з різних куточків світу: Фінляндії, Канади, Німеччини, Болгарії, Білорусії, Італії та інших країн.

Особливістю цьогорічного фестивалю стала постановка автентичного українського весілля — аналогічне тому, що влаштовували наприкінці XVIII століття. Нареченими стала справжня подружня пара з тематичним прізвищем Галушка, а місцем події — Музей-садиба Івана Котляревського. На інших локаціях фестивалю «Полтавська галушка» гостей чекали фестиваль крафтових виробників локальної продукції, містечко майстрів, дитячі забави, як було колись в Україні, цікаві екскурсії.

Читайте також: «Золотий Лев» — не просто фестиваль. Це один з найпрестижніших театральних форумів України"

Схожі новини