Передплата 2024 ВЗ

Яка країна зробила максимум для боротьби зі змінами клімату

  • 19.09.2021, 14:45
  • 511

Лише Гамбія запровадила достатньо заходів для виконання умов Паризької кліматичної угоди, щоб запобігти глобальному потеплінню

Про це свідчать дані звіту громадської організації Climate Action Tracker.

Експерти аналізували кліматичні цілі 36 країн світу та загалом Європейського Союзу щодо кількості викидів вуглекислого газу до 2030 років.

Приблизно 70 країн не представили свої цілі, тому у звіт їх не внесли.

Автори аналізу зазначили, що занепокоєння викликають Австралія, Бразилія, Індонезія, Мексика, Нова Зеландія, Росія, Сінгапур, Швейцарії та В'єтнам — вони презентували цілі навіть менші, ніж у 2015 році.

Загалом цілі більшості країн залишаються вкрай або надзвичайно недостатніми для протидії змінам клімату. У звіті вказують, що лише одна розвинена країна — Велика Британія — визначила національні цілі, які, ймовірно, допоможуть утримати зростання середньої температури до середини XXI століття на рівні 1,5 градуса за Цельсієм.

Водночас жодна з проаналізованих країн не запропонувала міжнародного фінансування для протидії глобальному потеплінню.

Експерти кажуть, що дії лише однієї країни — Гамбії — передбачають збереження зростання середньої температури на рівні 1,5 градуса за Цельсієм.

Україна разом з 14-ма країнами робить «вкрай недостатньо», щоб протидіяти змінам клімату. Водночас щодо України експерти помітили дещо позитивну тенденцію: попередні кліматичні цілі означали, що наша країна робить «надзвичайно недостатньо».

За оцінками Міжурядової групи з питань зміни клімату при ООН, до середини XXI століття середня температура у світі зросте на 1,5 градуса за Цельсієм. Це теоретично допустима норма, перевищення якої призведе до катастрофічних наслідків для природи і неприйнятних змін у різних сферах людського життя.

Якщо ж темпи зростання викидів, спричинені найбагатшими людьми світу, залишатимуться такими, як зараз, до 2050 року температура зросте ще на 1,5 градуса за Цельсієм — навіть якщо решта світу знизить рівень шкідливих викидів до нуля.

Читайте також: Аномалії та незворотні зміни клімату в Україні: еколог розповіла, що чекає на Україну

Схожі новини