Передплата 2024 ВЗ

День Михайлового дива: що не можна робити

  • 19.09.2021, 08:55
  • 630

У свято Михайлового дива християни згадують про неймовірні події, які відбулися в храмі архангела Михаїла

Фото bipbap
Фото bipbap

Про це йдеться на сайті УНІАН.

19 вересня християни згадують диво, яке створив святий.

В античному місті Хонех архангел Михаїл зустрів німу дівчинку і її батька. Він дав їй попити води з цілющого джерела, і дівчинка дивом отримала голос. На знак подяки її батько побудував поблизу джерела храм на честь архангела Михаїла.

Друге диво пов'язане з порятунком храму. У IV столітті храм архангела Михаїла хотіли зруйнувати язичники. Вони з'єднали гірські річки і скерували потік на священне місце. Служитель храму Архип почав молитися архангелу, і той з'явився. Ударом меча Михаїл створив ущелину біля церкви, і вся вода витекла туди.

Архангел Михаїл вважається найбільш видатним цілителем. Йому моляться про лікування лихоманки, важких хвороб, безпліддя. Молитву вимовляють біля ікони архангела. Якщо вдома такої немає — можна знайти її в церкві.

Це дійсно особливий період в Україні. Кожний період має якесь центральне свято. Деякі дослідники вважають Михайлове диво найважливішим святом осені.

Тому що саме свято архистратига Михаїла як день своєрідної пам’яті найстарішого творіння — створення ангелів, архангелів, які були досконалими і мали великі дари. Він є очільником ангелів і головним воїном під час битви добра і зла.

У цей день не можна гнівити Миїхала. Немає обов’язково посту, але ж дехто все ж таки намагається їсти саме пісні страви, хоч спеціальної такої настанови немає, щоби очиститися від гріха. Треба допомагати хворим, бідним, давати милостиню, наважуватися на примирення. Заборонено працювати, копати, рубати.

Згідно зі звичаями, які сформувалися в народі, 19 вересня краще утриматися від деяких дій, щоб не накликати на себе гнів святих:

  • не мийте голову, інакше ризикуєте «змити» розум;
  • не викидайте залишки їжі зі столу, краще віддати їх тваринам;
  • не шийте, не беріть гострі предмети в руки, навіть не робіть прості аплікації;
  • не збирайте чорницю — наші предки вважали, що в цей день її топче диявол.

Читайте також: В Україні запровадили нове професійне свято

Схожі новини