Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Укрзалізниця: сплачувати за кредитом двічі не готові

  • 18.09.2021, 19:35
  • 570

В УЗ заявили, що готові сплачувати за кредитом "Промінвестбанку", але не двічі

Про це повідомляє РБК-Україна, посилаючись на пресреліз УЗ.

«Історія питання бере початок у 2011−2012 рр., коли ДП „Південна залізниця“ і ДТГО „Південно-Західна залізниця“ уклали кредитні договори, кошти за якими мали бути повернуті у кінці 2014 — на початку 2015 років», — говорять у компанії.

Проте, як повідомила «Укрзалізниця», у 2019 році її борги перед «Промінвестбанком» на загальну суму 153,25 млн дол. США були продані VR Global Partners L.P.

«Угода відбулася без участі представників товариства, а товариство не було навіть проінформовано про намір банком продати його борги. Як тільки „Укрзалізниця“ дізналася про продаж боргів, компанія заявила, що категорично проти будь-якого кулуарного продажу боргу компанії», — наголосили в УЗ.

Крім того, УЗ також не погоджувалася з відсотками, які мають бути сплачені за боргом від 10 до 11%. Адже як свідчить судова практика, максимальний відсоток за користування кредитними коштами після закінчення строку кредитування, який нагадаємо, завершився у 2014−2015 р. — 3%.

«16 вересня 2021 року Північний апеляційний господарський суд визнав неправомірність угоди між „Промінвестбанком“ та VR Global Parttners L.P. щодо купівлі боргів „Укрзалізниці“. Позиція суду цілком послідовна та не є новою оскільки базується на рішенні Великої палати Верховного суду. Більш того, VR Global Parttners L.P. видавав договір факторингу за договір купівлі-продажу, тому суд визнав угоду між „Промінвестбанком“ недійсною», — констатували в УЗ.

В компанії наголошують також, що готові до виконання всіх боргових зобов’язань належним кредиторам, але — уникаючи будь-яких намагань подвійного стягнення заборгованостей.

Читайте також: Які питання обговорили на засіданні антикризового штабу для «Укрзалізниці»

Схожі новини