Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

"Для збереження гідності королеви": заповіт принца Філіпа засекретили на 90 років

  • 17.09.2021, 19:35
  • 574

Високий суд Лондона постановив, що заповіт герцога Единбурзького Філіпа, який помер 9 квітня нинішнього року, має залишатися в таємниці принаймні 90 років, щоб "захистити гідність і положення" королеви Великобританії

Про це повідомляє медіакомпанія «Бі-бі-сі».

Слухання за клопотанням про нерозголошення змісту заповіту чоловіка королеви Великобританії Єлизавети II проходили в липні під головуванням головного судді королівства у сімейних справах сера Ендрю Макфарлейна.

В ході слухань, що проходили в закритому режимі, було розглянуто клопотання адвокатів і нотаріусів герцога, генерального прокурора і головного юрисконсульта уряду.

У результаті суддя задовольнив клопотання представників покійного заповідача і вперше за більш ніж 100 років визначив процедуру, за якою заповіт герцога може бути оприлюднено.

За словами судді, «в силу конституційного положення монарха доречно створити особливу практику щодо королівських заповітів».

«Існує необхідність посилити захист приватних аспектів життя цього обмеженого кола осіб, щоб зберегти гідність суверена і близьких членів її сім'ї», — заявив сер Макфарлейн, додавши, що навіть він не читав заповіт принца Філіпа і нічого не знає про зміст цього документа, крім дати його складання і імені душеприкажчика.

При цьому суддя роз'яснив, що традиція, за якою після смерті члена королівської сім'ї його заповіт засекречується, існує вже понад століття.

За словами сера Макфарлейна, як голова відділення Високого суду у сімейних питань, він є хранителем сейфа, в якому лежать понад 30 конвертів з заповітами покійних представників королівської сім'ї.

Суддя роз'яснив, що вирішив провести слухання в закритому режимі, щоб уникнути «розголосу і різного роду чуток», які «завдали б шкоди ближньому колі покійного».

«Я погодився з думкою, що хоча приватні домовленості про спадкування, які член королівської сім'ї закріплює в своєму заповіті, і можуть викликати цікавість у багатьох, немає ніякого справжнього суспільного інтересу в тому, щоб абсолютно приватна інформація була доведена до відома громадськості», — заявив суддя.

Згідно з його вердиктом, рішення про розсекречення заповіту принца Единбурзького Філіпа повинен прийняти через 90 років Високий суд, врахувавши при цьому інтереси монарха і його сім'ї.

Читайте також: Французькі військові вбили одного з лідерів ІДІЛ

Схожі новини