Передплата 2024 «Добрий господар»

Україна екстрадувала колишнього грузинського посадовця щодо якого відкрито 15 кримінальних проваджень

  • 17.09.2021, 18:15
  • 498

Україна екстрадувала до Грузії колишнього начальника військової поліції країни Мегіса Кардаву

Як повідомляє грузинський телеканал Imedi, 15 вересня Кардаву спецрейсом перевезли з Києва до міжнародного аеропорту Тбілісі. Після офіційного висунення звинувачень його мають доправити до пенітенціарної установи № 12, розташованої в Руставі.

Кардава залишив територію Грузії у 2012 році після зміни влади в країні. Із березня 2013-го він перебував у розшуку за лінією Інтерполу.

Грузинська влада звинувачує колишнього посадовця у скоєнні низки злочинів, серед яких — тортури, організація насильницьких дій сексуального характеру, привласнення і розтрата державних коштів. При цьому грузинський суд заочно засудив Кардаву за дев’ятьма із 15 відкритих проваджень.

На підставі клопотання прокуратури Грузії співробітники Служби безпеки України затримали Мегіса Кардаву 1 листопада 2017 року. Протягом року правоохоронці мали розглянути питання щодо його екстрадиції, однак невдовзі експосадовець попросив про надання політичного притулку в Україні. До остаточного екстрадиційного висновку йому замінили запобіжний захід на домашній арешт.

11 вересня з'явилася інформація про те, що українська влада готова екстрадувати Кардаву. Тоді ж стало відомо, що суддя, який розглядав питання екстрадиції Кардави, помер. Точна причина його смерті наразі з’ясовується.

Читайте також: США закликає здійснити судову реформу в Україні

Схожі новини