Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Адвокат Чауса не знає, де знаходиться його підзахисний

  • 17.09.2021, 16:15
  • 528

Сторона захисту скандального судді Миколи Чауса не знає, де знаходиться підзахисний

Про це 17 вересня у коментарі Суспільному заявив адвокат Миколи Чауса у справі про екстрадицію Юліан Балан.

«Було кілька клопотань з боку захисту і з боку прокуратури. Суд не взяв до уваги жодне із них. Виніс рішення, аби відмовити в заяві про екстрадицію. Прокуратура Молдови клопотала до прокуратури України, аби вони офіційно повідомили, де зараз Микола Чаус. Бо ми досі не знаємо, де знаходиться пан Чаус», — зазначив захисник екссудді.

За його словами, з преси «всі знають, що він нібито в Україні»: «Зі ЗМІ бачили, як його ділили НАБУ та СБУ. Але офіційної інформації ніякої немає. А ГПУ (ОГП — ред.) досі не відмовилася від заяви про екстрадицію. Це якийсь парадокс. Оскільки суд не ухвалив екстрадицію, значить Чаус повинен перебувати в Молдові. І знову ж таки, ми не знаємо досі, де він».

Він додав, що у сторони захисту є висновок парламентської комісії, «яка каже, що його викрали», а також кримінальні справи, які провадить Генеральна прокуратура республіки Молдова.

«І виходячи з усіх цих моментів у нас в Молдові він викрадений, і йде мова про відмову в його екстрадиції до України. Тому процесуально все в порядку. По закону зараз ГПУ (ОГП — ред.) мають сказати, що Чаус в них, і що вони відмовляють віддати його назад, або забрати заяву про екстрадицію. Я думаю, що доки настане момент, коли це рішення можна оскаржити, прокуратура Молдови отримає інформацію від своїх колег з України. Цей момент настане 25 вересня», — резюмував захисник екссудді.

Ще один адвокат Миколи Чауса Ростислав Кравець заявив Суспільному, що ситуація цілком логічна.

«Ми ж розуміємо, що предмет спору відсутній, оскільки Чаус зараз в Україні. Тут лише одна проблема, чому досі ті суди тривають. Єдиний нюанс, що в самому рішенні можуть бути певні обставини розслідуванні: що він дійсно був викрадений. Що йому загрожує небезпека. Що правоохоронні органи порушили законодавство. І це треба буде вже все читати в рішенні — в мотивувальній частині», — розповів захисник.

Кравець додав, що попри рішення суду, Україна не зобов'язана передавати Чауса до Молдови: «Пан Чаус є громадянином України. Ми, як і більшість цивілізованих країн світу, не віддаємо своїх громадян».

Читайте також: США закликає здійснити судову реформу в Україні

Схожі новини