Передплата 2024 «Добрий господар»

МЗС засуджує проведення виборів до Держдуми РФ на територіях України

  • 17.09.2021, 12:55
  • 407

Міністерство закордонних справ висловило протест і засудило організацію й проведення Росією 17-19 вересня виборів депутатів до Державної думи на тимчасово окупованих територіях Донбасу та Криму

Про це 17 вересня повідомила пресслужба МЗС.

«МЗС України висловлює рішучий протест та засуджує протиправну організацію і проведення Російською Федерацією 17−19 вересня 2021 року виборів депутатів до Державної Думи Р Ф на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополь і примусового залучення до участі у цих виборах громадян України з виданими їм у незаконний спосіб паспортами громадян РФ на тимчасово окупованих територіях в Донецькій та Луганській областях», — йдеться у повідомленні.

У міністерстві зазначили, що розглядають організацію і проведення незаконного голосування «як продовження грубих порушень Росією державного суверенітету і територіальної цілісності України».

Там додали, що дії РФ «грубо порушують» фундаментальні принципи і норми міжнародного права, зобов’язання за міжнародними договорами, сторонами яких є Україна і Росія, законодавство України, а також суперечать Статуту ООН, низці резолюціям Генасамблеї ООН та Гельсінському Заключному акту.

«Проведення Російською Федерацією виборів на території тимчасово окупованих Автономної Республіки Крим та м. Севастополь є незаконним, а їх результати не матимуть жодних юридичних наслідків. Залучення до голосування громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території в Донецькій та Луганській областях, як і майже 1,5 млн виборців, які нині проживають в тимчасово окупованому Криму, суттєво спотворять результати виборів до Держдуми Р Ф та в цілому ставлять під сумнів їхню легітимність», — зауважили у МЗС.

Водночас у відомстві попередили, що усі причетні до організації та проведення незаконного голосування нестимуть відповідальність відповідно до українського законодавства.

«Закликаємо іноземні держави та міжнародні організації рішуче засудити незаконні дії РФ, чітко заявити про невизнання результатів виборів на тимчасово окупованих територіях України та нелегітимність сформованої таким чином Державної думи РФ, посилити політико-дипломатичний тиск на Російську Федерацію, зокрема шляхом розширення проти неї санкцій», — резюмували у міністерстві.

Читайте також: Вибори в Росії: що відомо?

Схожі новини