Передплата 2024 ВЗ

Вибори в Росії: що відомо?

  • 17.09.2021, 10:15
  • 664

У Росії стартували вибори до Держдуми

17 вересня у Росії розпочалися вибори до нижньої палати парламенту країни — Державної думи. Половину з 450 депутатів оберуть за пропорційними списками, іншу частину — визначать голосуванням у мажоритарних округах.

Як повідомляють «Радіо Свобода» та BBC, росіяни обиратимуть депутатів Держдуми, губернаторів, депутатів регіонального і міського рівнів.

«Основний день голосування буде в неділю, 19 вересня. Першими виборчі дільниці відкрилися на Чукотці і Камчатці. Голосування в Держдуму проходить в один тур за змішаною системою: повинні бути обрані 225 депутатів за партійними списками і 225 депутатів — в одномандатних округах», — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що у федеральних списках кандидатів у депутати Держдуми зареєстровані 14 партій. Зокрема: КПРФ, «Зелені», ЛДПР, «Нові люди», «Єдина Росія», «Справедлива Росія — За правду», «Яблуко», Партія росту, Російська партія свободи і справедливості, «Комуністи Росії», «Громадянська платформа», «Зелена альтернатива», «Батьківщина» і Партія пенсіонерів.

Водночас опозиційні сили не допустили до участі у перегонах, в тому числі прихильників Олексія Навального. Для них обмежили це право згідно з недавнім ухваленим законом, що забороняє балотуватися особам, причетним до діяльності «екстремістських організацій».

«Вперше на парламентських виборах дозволена процедура електронного голосування. До неї, за рішенням ЦВК Росії, допущені жителі Москви, Мурманської, Нижньогородської, Ярославської, Курської і Ростовської областей, а також жителі анексованого Севастополя», — пише «Радіо Свобода».

Як зазначає BBC, голосування триватиме три дні — з 17 по 19 вересня: «Формально — через коронавірусні обмеження, щоб не створювати тисняви на виборчих дільницях. Скептики підозрюють, що справжні мотиви влади дещо інші».

Читайте також: Україна схожа на пастушка з відомої казки

Схожі новини