Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Поліцейський, якого звинувачують у катуваннях, переатестувався

  • 16.09.2021, 17:30
  • 707

Ярослава Леваднюка рекомендували до підвищення через його «ініціативність та добропорядність»

Колишнього поліцейського Кагарлицького відділку поліції і нині обвинуваченого у катуванні двох чоловіків Ярослава Леваднюка за підсумками переатестації минулого року рекомендували підвищити на посаді.

Про це пише LB.ua, посилаючись на атестаційні листи і протоколи.

Важливо, що Леваднюк переатестувався до того, як йому вручили підозру. За тестування на загальні та професійні навики він набрав по 30 балів. За висновком членів комісії Леваднюк «добре володіє законодавчою базою, схильний до саморозвитку, ініціативний та добропорядний». Відтак Ярослава Леваднюка атестаційна комісія рекомендувала підвищити на посаді.

2 липня 2020 року слідчі Державного бюро розслідувань затримали поліціянта і вручили йому підозру у катуванні, вчиненому за попередньою змовою групою осіб.

За версією слідства, Леваднюк разом з двома іншими співробітниками відділку 9 січня минулого року вдерся у недобудову, де жили двоє чоловіків — Олександр Ткач та Олександр Салій. Правоохоронці жорстоко їх побили.

Невдовзі потерпілих змусили залізти в багажник автомобіля і відвезли на безлюдну галявину, де їх знову били та обливали холодною водою, а пізніше доставили до місцевого відділку та по черзі катували електрошоком і ґвалтували.

Після затримання Голосіївський районний суд Києва обрав Леваднюку запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Зараз поліціянт під домашнім арештом.

Загалом справа про катування в Кагарлику має три епізоди:

  • у травні Микола Кузів, щоб вибити зізнання від Максима П’ятенка, 17 разів вдарив його руками і ногами, чим спричинив тілесні ушкодження середньої тяжкості.
  • також у травні, з метою розкриття крадіжки, за даними слідства, до відділення поліції викликали Нелю Погребицьку і Ігоря Ткаченка. Вони були у різних кабінетах, над ними здійснювали катування і зґвалтування.
  • і вище згаданий епізод — у січні, за даними слідства, щоб розкрити злочини, пов’язані з крадіжками та наркотиками, поліцейські Кузів, Сулима та Левандюк катували двох потерпілих Олександра Ткача та Олександра Салія.

Наразі у справі п'ятеро підозрюваних: двоє правоохоронців перебувають під вартою — Микола Кузів та Сергій Сулима, троє під цілодобовим домашнім арештом — Сергій Панасенко, Євген Трохименко, Ярослав Левандюк.

Читайте також: Адвокати Шандри подали скаргу в ЄСПЛ через тортури та політичне переслідування у справі «Кузні на Рибальському»

Схожі новини