Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Чубай. Говорити знову»: у чому цінність документального фільму

  • 16.09.2021, 10:51
  • 887

У Львові відбувся прем’єрний показ фільму про Чубая

Фільм інноваційного формату і створений на стику жанрів документального кіно та телевистави, дія якої розгортається в декораціях майстерні-підвалу Грицька Чубая на Погулянці.

Глядач з уст очевидців почув про життя в страшних 70-их, про переслідування, коли люди, за висловом І. Багряного, отримували власного «привида» — переслідувача. Дехто зміг вижити, а дехто… Цей фільм про Грицька Чубая та його історію, світогляд та аналіз конфлікту митця із тоталітарним режимом.

Спогадами діляться його друзі — сьогодні видатні поети, письменники, художники, філософи, які були свідками його життя і творчості, члени родини: Галина Чубай, Тарас Чубай, Соломія Чубай, Василь Герасим’юк, Юрій Брилинський, Микола Рябчук, Роман Кісь, Орест Яворський, Роман Готра, Юрій Винничук, Ігор Калинець, Богдан Стельмах, Влодко Кауфман, Йосип Іванкевич, Катерина Немиря, Святослав Максимчук, Мирослав Греділь.

«Це буде документальна драма і мета її, — пояснює режисер Михайло Крупієвський, — у тому, щоб розповісти історію драматичного життя Чубая, переосмислити його поезію в контексті його життєвих обставин, нарешті відкрити її для людей не знайомих з його творчістю».

Конфлікт життя Грицька — це конфлікт людини з тоталітарною системою, додає режисер.

У фільмі формально ведучим, а по суті провідником по життю Грицька Чубая є український поет Сергій Жадан. Так само як і Грицько Чубай у свій час, Сергій Жадан є не лише поетом, він є місіонером. Сергій проходить коридорами життя Грицька Чубая і замислюється над життям поета з відстані часу.

Сьогодні, майже 40 років після смерті Грицька Чубая, його поезія знову набирає актуальності і викликає зацікавлення. До популяризації спадщини батька активно долучаються його діти. Тарас поклав багато віршів батька на музику, а Соломія є ініціатором різних соціальних проєктів.

Оксана Тарнавська

Схожі новини