Передплата 2024 «Добрий господар»

Корів привчили до... горщика

  • 15.09.2021, 19:45
  • 645

Німецькі науковці вирішили перевірити, чи зможуть вони привчити корів ходити в туалет. Так учені шукали спосіб зменшити забруднення відходами від тваринництва

Тварина заходить до спеціального "туалету" Фото: Farm Animal Biology
Тварина заходить до спеціального "туалету" Фото: Farm Animal Biology

Дослідження опублікували у Current Biology, передає пресслужба Науково-дослідного інституту з вивчення сільськогосподарських тварин.

Свійські тварини щодня виробляють приблизно 29−40 кілограмів калу та 30 літрів сечі. Зазвичай вони можуть випорожнюватися, де їм заманеться, оскільки вважається, що худоба не здатна контролювати дефекацію чи сечовипускання.

Поширення відходів від тварин у ґрунт може мати негативні наслідки для навколишнього середовища, кажуть вчені. Сільське господарство є найбільшим джерелом світових викидів аміаку, саме тваринництво відповідальне за понад половину цих викидів. За словами дослідників, у Європі 90% викидів аміаку йде саме зі сільського господарства, передає CNN.

Аміак, який утворюється від коров'ячих відходів, безпосередньо не впливає на зміну клімату, але у поєднанні з ґрунтом він перетворюється на оксид азоту, а також забруднює воду та землю.

Доктор Ян Лангбейн та його команда перед дослідження поставили собі питання: «Велика рогата худоба досить розумна, то чому вона не може навчитися користуватися туалетом?»

Для експерименту науковці взяли 16 телят. Спеціально для них зробили туалети зі штучною травою. На першому етапі дослідження їх поміщали у ці туалети — кожного разу, як вони мочилися у спеціальному місці, тварини отримували винагороду.

Один з авторів дослідження Ніл Дірксен розповів, що коли телят випустили на вулицю, вони повернулися до туалету, щоб отримати винагороду. Однак, за його словами, незабаром вони зрозуміли, що винагорода є лише за те, що вони помочилися.

Щоб заохотити тварин користуватися туалетом, вчені придумали спосіб відлякування. Спершу дослідники відтворювали неприємний звук, коли телята мочилися назовні, але це не діяло. Тож для стримання на корів бризкали водою.

Навчання відбувалося по 45 хвилин через день. Загалом за 10 навчальних днів вчені привчили 11 із 16 телят до туалету. Експеримент показав, що телята здатні привчитися до горщика не гірше за дітей.

Доктор Лангбейн оптимістично сприймає результати дослідження. Він сподівається, що «через кілька років усі корови підуть в туалет».

Читайте також: За один раз слониха двічі стала мамою