Передплата 2024 «Добра кухня»

Люди із захворюваннями очей частіше мають деменцію, — дослідження

  • 15.09.2021, 20:15
  • 556

Люди, які мають вікову макулярну дегенерацію сітківки, катаракту та інші захворювання очей, мають підвищений ризик розвитку деменції

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Про це свідчить дослідження у British Journal of Ophthalmology, передає The Guardian.

Науковці проаналізували дані 12 364 дорослих британців від 55 до 73 років. Їхній стан здоров'я оцінювали у 2006 та 2010 році, а потім відстежували повідомлення про зміни здоров'я до 2021 року. Серед них зафіксували понад 2 300 випадків деменції.

Дослідники виявили, що вікова макулярна дегенерація сітківки, катаракта та захворювання очей, які пов'язані з діабетом, впливає на підвищений ризик розвитку деменції

Попередні дослідження показували, що може існувати зв'язок між захворюванням очей та когнітивними порушеннями. Однак частота таких захворювань як діабет, хвороби серця та депресія, які вважаються факторами ризику розвитку деменції, фіксують частіше у старших людей. Тож було незрозуміло, чи впливає на розвиток деменції саме захворювання очей, попри інші хвороби.

Тепер дослідники виявили, що вікова макулярна дегенерація, катаракта та захворювання очей, пов’язані з діабетом, незалежно від інших захворювань збільшують ризик розвитку деменції.

Учені виявили, що у людей з віковою макулярною дегенерацією ризик розвитку деменції збільшується на 26%, у людей із катарактою — на 11%, а із захворюваннями очей, які пов'язані з діабетом, — на 61%. Глаукома не збільшувала ризик розвитку когнітивних порушень.

У людей з цукровим діабетом, хворобами серця та депресією теж частіше діагностують деменцію. Однак, за словами вчених, якщо у цих людей також є захворювання очей, ризик розвитку деменції вищий.

Читайте також: Які продукти варто виключити з раціону: перелік