Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Як виглядає марка, яку присвятили Львівській обсерваторії  (фото)

  • 14.09.2021, 16:00
  • 882

Цього року виповнюється 250 років від заснування астрономічної обсерваторії у Львові

14 вересня Укрпошта ввела в обіг поштову марку «Астрономічна обсерваторія Львівського національного університету ім. І. Франка. 250 років» і конверт «Перший день». Спецпогашення спеціальними поштовими штемпелями «Перший день» відбулося в Києві та Львові. Про це повідомляє пресслужба Укрпошти.

Фото: Укрпошта
Фото: Укрпошта

Астрономічну обсерваторію у Львові заснували 1771 року. Відтак вона є однією з найстраріших обсерваторії Східної Європи. Нині входить до реєстру наукових об’єктів національної важливості. Це єдиний в Україні комплекс, який може здійснювати синхронні й високоточні спостереження супутників. Тут досліджують Сонце, зорі, міжзоряне середовище, галактики та Всесвіт. Астрономічна обсерваторія належить до Львівського національного університету ім. Івана Франка.

Фото Укрпошта
Фото Укрпошта

На поштовій марці, присвяченій ювілею обсерваторії, зображено армілярну сферу та павільйони з телескопами. На конверті — телескоп АЗТ-14, що розміщений на заміській станції спостережень обсерваторії у Брюховичах біля Львова. Дизайн марки, конвертів і штемпелів розробила художниця Ірина Медведовська.

Марка випущена номіналом V, що відповідає тарифу на пересилання непріоритетного простого листа масою до 50 г у межах України. Тираж — 130 тисяч примірників.

Читайте також: «Укрпошта» випустила марки на захист екосистеми Карпат

Схожі новини