Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Британії спробують виявляти рак ще до появи перших симптомів. Яким чином?

  • 13.09.2021, 18:55
  • 642

Національна служба охорони здоровʼя Великої Британії почали масштабне дослідження методу виявлення раку

Науковці розраховують, що за допомогою цього аналізу вони зможуть діагностувати онкологію ще до появи перших симптомів, пише ВВС.

Дослідження триватиме два роки, у ньому візьмуть участь 140 тисяч добровольців у віці від 50 до 77 років. Фахівці візьмуть у них аналіз крові, а потім попросять повторити здачу аналізу через рік та через два роки.

«Цей тест може зробити революцію у діагностиці раку», — заявила виконавчий директор Національної служби охорони здоровʼя Аманда Притчард.

Процес забору живого зразка тканини новоутворення (пухлини, поліпа, виразки), з метою вивчення його молекулярного складу в лабораторних умовах.

Новий метод має на меті виявити ранні зміни у структурі ДНК кровʼяних клітин. Розробкою цього аналізу займається біотехнологічний стартап «Грааль». Нещодавно за 1,7 млрд доларів його купила американська фармацевтична компанія Illumina Inc.

«Пошук технологій діагностики раку за допомогою аналізів крові ведеться в усьому світі, але до сих пір жодна технологія не дійшла до стадії реального дослідження. Зараз ми з партнерами приступаємо до розгорнутого та наймасштабнішого випробування в історії», — заявив керівник програми, професор онкології Королівського коледжу в Лондоні професор Пітер Сасієні.

Найпоширенішим в Британії онкологічним захворюванням є рак легенів, на який припадає 20% всіх смертей. Злоякісні пухлини легень, сечового міхура, простати і грудей в сукупності є причиною 45% смертей.

Читайте також: «Променеву терапію ніколи не розпочинають із четверга чи п’ятниці»

Схожі новини