Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Зв'язок між ожирінням політиків і рівнем корупції: львів'янин став лауреатом премії за дивне відкриття

  • 11.09.2021, 11:45
  • 628

Павло Блавацький став лауреатом Шнобелівської премії 2021 року

Фото із мережі
Фото із мережі

Уродженець Львова і випускник Львівського університету Павло Блавацький, який зараз працює професором школи бізнесу Монпельє (Франція), став лауреатом Шнобелівської премії 2021 року, яку присуджують за дивні, а часом і безглузді наукові дослідження.

Колишній львів’янин став лауреатом Шнобелівської премії 2021 року у номінації «Економіка» за дослідження, що виявило кореляцію між рівнем корупції у пострадянських країнахі і ступенем ожиріння місцевих політиків.

Про це 10 вересня повідомив оргкомітет Шнобелівської премії (IgNobel Prize).

Суть дослідження полягає у тому, що вивчивши близько 300 фотографій членів урядів у 15 країнах, що утворилися після розпаду СРСР, Павло Блавацький виявив, що середній ступінь ожиріння урядовців в країні відповідає міжнародним індексам корупції.

Простіше кажучи, чим більша корупція в країні — тим товстіші члени місцевого кабінету міністрів.

Використавши свій науковий метод, Павло Блавацький також провів окреме дослідження по Україні, вивчивши 469 фото членів українського Кабміну у 2000−2020 роках, і порівняв результати з індексом корупції.

Професор французької школи бізнесу у Монпельє Павло Блавацький народився у Львові, здобув освіту у Львівському університеті ім. Івана Франка, зараз живе у Цюриху (Швейцарія). У 2020 році він написав історичний роман «Похід на Москву».

Як зазначає НВ, це не перший випадок, коли українські науковці стають лауреатами міжнародної антипремії. Наприклад, минулого року український фізик Іван Максимов і прикладний математик Андрій Потоцький, які працюють в Австралії, отримали Шнобелівську премію за дослідження, яке довело, що дощові черв’яки вібрують з тією ж частотою, що і вода.

Читайте також: Відразу дев'ять президентів отримали Шнобелівську премію