Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Україна зробила все можливе для відключення від енергосистем Білорусі та РФ

  • 10.09.2021, 16:35
  • 511

Українська енергосистема в зимовий період 2021-2022 року працюватиме окремо від енергосистем Білорусі та Росії

Про це заявив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, інформує «Радіо Свобода».

«Ми завершили всі технічні питання і плануємо цієї зими відпрацювати у відокремленому режимі. Наша мета — це відключення від енергосистем Білорусі та Росії та синхронізація з європейською енергетичною мережею у 2023 році», — заявив він під час зустрічі з прем’єр-міністром Словенії Янезом Яншею.

ЗМІ нагадує, що на зустрічі з канцлеркою Німеччини Ангелою Меркель у серпні український прем’єр-міністр наголосив, що Київ дотримується усіх зобов’язань щодо інтеграції своєї енергетичної системи до європейської мережі ENTSO-E, і це посилить реальну енергетичну незалежність України.

Зазначимо, що ще у 2010 році Білорусь, Росія та Україна підписали тристоронню технічну угоду щодо забезпечення паралельної роботи енергетичних систем трьох країн, яка передбачала координацію дій із передачі електроенергії та експлуатацію міждержавних ліній електропередач. Це дозволяло збільшити можливості резервування потужностей на випадок аварій та відмов у деяких регіонах.

Під час осінньо-зимового періоду 2020−2021 років обидві країни були змушені вперше скористатися такою взаємодопомогою. Білорусь — у січні, коли закрили перший блок Білоруської атомної електростанції, Україна — у січні та лютому, коли через дефіцит вугілля та збільшення споживання електроенергії необхідно було збалансувати ринок енергоносіїв.

26 травня Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) заборонила імпорт електроенергії з Росії і Білорусі до 1 жовтня.

Як повідомили тоді в НКРЕКП, таке рішення ухвалили з ініціативи Міністерства енергетики. У НКРЕКП додали, що, найімовірніше, продовжать обмеження пропускної спроможності перетинів ліній електропередач між Україною та Росією й Білоруссю до нульового рівня і після 1 жовтня.

Читайте також: Кошти на субсидії закінчуються​​​​​​​

Схожі новини