Передплата 2024 «Добрий господар»

Чому льон такий корисний

  • 06.09.2021, 19:00
  • 871

Латинська назва льону Linum Usitatissimum у перекладі означає «найбільш корисний». Цей вид використовується для одержання волокна

У світі існує понад 200 ви­дів льону, з них в Україні ви­рощують понад 30. Ця куль­тура відома ще з егейського періоду. Надалі льон одер­жав широке поширення в Греції і Римі, де з тканин, ви­роблених з лляної пряжі, ви­готовляли одяг (наприклад, хітони), предмети військово­го спорядження (як-от про­кладку для збруї), постільну білизну, парусину, такелаж. На лляному полотні малюва­ли картини.

Льон — однорічна трав’яниста рослина сімейства льонових. Основними сортами льону є льон з білими і синіми суцвіттями. З насіння льону видобувають жирну запашну олію, що використовується в їжу і має цілющі властивості, а також оліфу — основу олійних фарб і багатьох лаків.

Дослі­дження Міністерства охорони здоров’я України показали, що висока гігієнічність, міцність, комфорт виробів з лляних тка­нин сприяють більш інтенсив­ному кровообігу, стимулюють організм і зменшують стом­люваність. Медики вважають, що льон сприяє зменшенню простудних захворювань. У світі вже давно зрозуміли, що екологічно чистий одяг з льо­ну, завдяки його унікальним властивостям, корисний для здоров’я людини. Тому на­туральні волокна стали най­моднішими у виробах високої якості.

Читайте також: Чері — червоні намистинки в ажурному листі

Схожі новини