Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Чи викликає вакцина від коронавірусу безпліддя – дослідження

  • 05.09.2021, 17:35
  • 949

Учені дослідили, чи може вакцина від COVID-19 викликати безпліддя

«Вакцинуватися хочу, але боюся, бо ще не народжувала». Цю фразу від своїх пацієнток — молодих жінок сімейні лікарі чують мало не щодня. Те, що вакцинація може призводити до безпліддя, — один із найпопулярніших міфів, які поширюють антивакцинатори. Жодне з проведених наукових досліджень такого зв'язку не підтвердило.

За інформацією BBC News, підстави для чуток дав регуляторний орган Японії (такі діють у всіх країнах — перевіряють якість та безпеку вакцин перед їх широким застосуванням), який неправильно протрактував результати випробувань вакцини Pfizer/BioNTech на тваринах.

У процесі експерименту гризунам ввели в 1,333 разу більшу дозу, ніж вводять людям. З'ясувалося, що 0,1% цієї дози залишалася у тканині яєчників самок протягом наступних 48 годин після ін’єкції.

Подальші дослідження показали, що найбільша кількість препарату акумулюється у місці його введення (у людей це верхня частина руки). Через годину — трохи більш ніж половина введеної дози (53%), через 48 годин — чверть (25%). Наступним місцем концентрації препарату є печінка, де через дві доби науковці зафіксували 16% введеної дози, що не дивно, адже саме цей орган відповідає за виведення продуктів метаболізму з крові.

Як розповіла «Еспресо.Захід» керівниця Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ, експертка департаменту охорони здоров'я Львівської ОДА з епідеміології та вакцинопрофілактики Наталія Іванченко, є ще одна теорія, згідно з якою антитіла, що утворюються у відповідь на введення вакцини, подібні до білка, який не дає належно імплантуватися плоду у стінку матки. «Але є вже багато публікацій, які заперечують цю подібність, і підтверджують, що вакцинація не виявляє жодного патогенетичного впливу ні на можливість завагітніти, ні на сам перебіг вагітності», — зауважує Наталія Іванченко.

Учений з Єнського університету ім. Ф. Шиллера (Німеччина) Удо Маркерт у коментарі DW підкреслив, що ця схожість становить лише 0,75%. «Це дуже мало», — наголосив він.

Науковці вже досліджували подібність між антитілами, які застосовують у терапії розсіяного склерозу, та дефектним білком, який може викликати порушення організації плаценти. Схожість становила 81%, але навіть у цьому випадку істотного впливу на фертильність не простежували.

Якби припущення про білок виявилося правдою, то одним із ускладнень COVID-19 також було б жіноче безпліддя. Пандемія триває вже більш як півтора року, і у світі вже є чимало жінок, які завагітніли після перенесеної хвороби. Так само з вакцинацією. Масова кампанія з вакцинації стартувала дев'ять місяців тому. На четвер, 2 вересня як мінімум одну дозу вакцини отримало 40% населення планети, однак інформація про таку «побічку» як проблеми з фертильністю (як жіночою, так і чоловічою) з жодної країни ще не надходила. Понад те: згідно з рекомендаціями незалежних технологічних органів, які перевіряють безпеку вакцин до початку й у процесі їх застосування, відкладати вагітність після вакцинації від COVID-19 не потрібно. Хоча, наприклад, після курсу антибіотикотерапії планувати вагітність рекомендують не раніше, як через три місяці, і це правило стосується не лише жінок, а й чоловіків, які приймали ці ліки.

«І якщо вакцина на жіночу фертильність не впливає, то хвороба на чоловічу — цілком, — каже Наталія Іванченко, — і цей факт також підтверджується науковими дослідженнями». Зокрема, вчені з Гіссенського університету ім. Юстуса Лібіха (Німеччина) довели, що інфекція погіршує якість сперми, і масштаб цих змін залежить від важкості перенесеного захворювання…

Читайте також: Чи захищає вакцинація від «тривалого» ковіду?

Схожі новини