Передплата 2024 «Добрий господар»

Чи захищає вакцинація від "тривалого" ковіду?

За даними дослідження, проведеного британськими фахівцями, повна вакцинація від коронавірусу ефективно захищає щеплену людину не лише від важкого перебігу хвороби й смерті, а й від так званого тривалого ковіду (long covid)

«Тривалий» ковід — це коли пацієнт має симптоми захворювання протягом понад чотирьох тижнів після того, як одержав негативний результат ПЛР-тесту.

Науковці з Королівського коледжу Лондона встановили, що повна вакцинація (тобто дві дози вакцини) значно зменшує імовірність «тривалого» ковіду. Автори дослідження розповіли про це у виданні Lancet Infectious Diseases. Своїх висновків учені дійшли під час спостережень за пацієнтами, інфікованими вірусом SARS-CoV-2, що тривали з грудня 2020 року по липень 2021-го у рамках Zoe Covid Study.

Дослідження ще раз підтвердило високу ефективність вакцинації від ковіду. Серед інфікованих, за якими спостерігали британські найковці, було лише 0,2 відсотка повністю вакцинованих. Із 592 повністю щеплених пацієнтів, які все-таки заразилися, лише 31 особа, тобто 5%, мали тривалий" ковід. А серед невакцинованих осіб, які заразилися, «тривалий» ковід мали 11%.

За даними британського міністерства охорони здоров’я, щеплення від COVID-19, зроблені досі на Туманному Альбіоні, врятували життя понад 105 тисяч і запобігли зараженню понад 24 мільйонів людей. «Вакцинація створює стіну захисту від коронавірусу і є найкращим способом захисту від цієї серйозної хвороби», — наголосив міністр охорони здоров'я Великої Британії Саджид Джавід.

Зараз у Сполученому Королівстві активно вакцинують молодих людей. Саджид Джавід повідомив, що принаймні одну дозу вакцини одержала вже половина підлітків віком 16−17 років.

Читайте також: Ветеринари безкоштовно чіпують домашніх собак

Схожі новини