Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Чорногорії протестують. Причиною стала інтронізація митрополита

  • 05.09.2021, 13:15
  • 699

У Чорногорії проводять протести через інтронізацію сербського митрополита

В історичній столиці Чорногорії Цетинє сталися сутички між поліцією та протестувальниками, які виступають проти проведення в Цетинському монастирі інтронізації митрополита Чорногорсько-Приморського Іоанникія та прибуття до країни патріарха Сербської православної церкви Порфирія.

Як повідомляє ВВС, напередодні інтронізації Іоанникія, яка розпочалася вранці 5 вересня, в Цетинє почалися заворушення. Кілька тисяч протестувальників спорудили на околиці міста барикади та заблокували дорогу, що веде в Цетінє з чорногорської столиці Подгориці, якою в місто мав в'їхати новий митрополит разом з патріархом СПЦ Порфирієм.

Протестувальники скандували «Це не Сербія!» і «Хай живе Чорногорія!», жбурляли у поліцейських каменями та знесли огородження навколо монастиря в Цетінє. У відповідь силовики застосували до демонстрантів сльозогінний газ та світлошумові гранати. До ротестувальників долучився президент Чорногорії Міло Джуканович, який протистоїть Сербській православній церкві, оскільки вона підтримала на виборах опозицію.

Станом на ранок 5 вересня патріарх СПЦ Порфирій і митрополит Іоанникій таки прибули до Цетинського монастиря на гелікоптері з поліцейською охороною, оскільки всі дороги до Цетинє заблоковані. Обряд інтронізації митрополита розпочався.

За даними ЗМІ, чорногорські націоналісти сприймають візит патріарха і призначення Белградом митрополита як спробу Сербської православної церкви розширити свій вплив в країні.

Читайте також: Правозахисники оприлюднили термінову заяву щодо викрадень у Криму

Схожі новини