Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Учені розповіли, як уникнути передчасної смерті

  • 04.09.2021, 19:15
  • 778

Фізична активність сприятливо впливає на людський організм. 7 тисяч кроків щодня допоможуть запобігти передчасній смерті

Результати нового дослідження опублікували у ЗМІ.

В експерименті було 2110 учасників віком 38—50 років. Науковці спостерігали за людьми понад десять років, щоб визначити основні чинники розвитку серцево-судинних захворювань.

Протягом 2005—2006 років учасники дослідження носили спеціальні акселерометри для вимірювання рівня фізичної активності. Їх поділили на три групи залежно від кількості зроблених кроків за день.

  • До 7 тисяч кроків щодня — низька фізична активність;
  • 7—9 тисяч кроків щодня — середня фізична активність;
  • Понад 10 тисяч кроків щодня — висока фізична активність;

Під час дослідження 72 учасники померли. Основні причини полягали в онкологічних і серцево-судинних захворюваннях.

Цікаво, що вчені враховували вік, стать, вагу, рівень глюкози й холестерину в крові, наявність серцево-судинних захворювань, куріння, вживання алкоголю, освіту та економічний статус.

Як з’ясувалося, люди, що робили принаймні 7 тисяч кроків за день, мали на 50—70% менший ризик смертності, ніж менш активні учасники. Однак дослідники не виявили зв’язку між інтенсивністю ходьби й смертністю.

Крім того, люди, які долали понад 10 тисяч кроків щодня, не мали менший ризик смерті, ніж ті, хто проходив 7 тисяч кроків.

Варто зазначити, що жінок і темношкірих було найбільше серед тих, хто мало рухався. До слова, найменш активні учасники частіше мали низьку самооцінку, а також гіпертонію чи діабет другого ступеня.

Учені підсумували, що достатня фізична активність запобігає ризику померти передчасно від будь-якої причини.

Читайте також: В ООН зробили моторошний прогноз