Передплатити

Як правильно збирати гриби, щоб не отруїтися ними?

Уже зовсім скоро розпочнеться «грибний» сезон, саме тому як новачкам, так і професіоналам варто згадати всі правила обережності, адже грибами отруїтися нескладно


Існує низка рекомендацій, про які необхідно пам'ятати, якщо ви вирушаєте до лісу по гриби. Про це повідомляє «Дивогляд».

Гострий ніж треба обов'язково мати для перевірки грибів щодо ураженості комахами та їх очищення від коріння. Не існує єдиної відповіді на питання, що краще: зрізати гриб або зірвати, але треба пам'ятати про головне правило: не можна пошкоджувати грибницю (місце у землі, з якого виростають нові гриби).

Якщо ви зрізаєте молоду сироїжку, то не забудьте, що у неї не має бути вольви (плівки) поблизу основи ніжки. Вона — характерна риса шкідливого гриба (наприклад, блідої поганки).

Збирати гриби краще не у поліетиленовий пакет, пластикову тару чи оцинковане відро, а у класичний кошик з берести або вербових прутів. Завдяки цьому при подальшому транспортуванні не будуть утворюватися токсичні продукти розкладання грибів, а також важкі метали не перейдуть до зібраних грибів.

Які гриби найпопулярніші у Закарпатті:

  • Білий гриб
  • Лисичка
  • Польський гриб
  • Чорний груздь
  • Маслюки

Передусім пам'ятайте, що збирати краще лише ті гриби, у безпечності яких ви точно впевнені. Якщо ви не вмієте відрізняти печерицю від дощовика — можливо, це хобі поки що не для вас. Збір і вживання сумнівної «породи» може вкрай негативно вплинути на здоров'я.

Окрім цього, не рекомендується збір «перезрілих», ослизлих, в'ялих і червивих грибів зі слідами плісняви на капелюшку або ніжці. Переважно у них знаходяться токсичні продукти життєдіяльності личинок різних комах або розпаду білків.

Значення має погода, бо якщо перед збором був легкий теплий дощ з сонцем — це вказує на велику кількість грибів у лісі.

Краще уникати збору грибів у таких місцях:

  • поблизу поля, посіви якого обробляли пестицидами
  • у місті
  • біля автомобільної і залізної дороги
  • поблизу звалища з побутовими відходами
  • на колишніх випробувальних полігонах

Якщо ви вже зібрали гриби, то треба «дати їм раду» у перший день збору. Крайній випадок — ранок наступного дня, якщо ви зберігали їх у холодильнику. Наприклад, якщо ви хочете сушені білі гриби, то треба відразу поставити їх на сушку, що також стосується інших способів приготування «білих».

Справа у тому, що навіть їстівні гриби можуть спровокувати отруєння, якщо вони довго знаходилися у теплі. Це обумовлено утворенням токсинів внаслідок швидкого розкладання білків.

За складністю перетравлення для шлунку гриби — важкий продукт, а тому їх не рекомендовано їсти вагітним і жінкам, які годують груддю. Також вони вкрай небезпечні для дітей до 7-річного віку.

Читайте також: Як ліки та спосіб схуднення: факти, які ви не знали про гриби