Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

В Україні відзначають Першу Пречисту. Що треба знати про це свято?

  • 28.08.2021, 09:35
  • 743

Віряни відзначають Успіння Пресвятої Богородиці

В останню суботу літа, 28 серпня, православні та греко-католики відзначають Успіння Пресвятої Богородиці та Пріснодіви Марії або Першу Пречисту. Це одне з дванадцяти найбільших свят церковного року. Йому передує двотижневий Успенський піст, передає Суспільне.

Свято Успіння належить до найстарших Богородичних свят. Вперше його відзначили 431 року в Єрусалимі після Вселенського собору в Ефесі. Це свято друге за значущістю свято православної церкви після Воскресіння Христового, тому його ще називають Богородичною Пасхою. Воно символізує день закінчення земного життя святої Діви Марії, її перехід у вічне загробне життя та возз’єднання зі своїм сином Ісусом Христом. Назва «успіння» означає мирну кончину.

За легендою, за три дні до смерті Богоматері явився архангел Гавриїл, який сповістив її про швидкий перехід до небесного життя та подарував їй пальмову гілку на знак підтвердження своїх слів. У вказаний день апостоли, що проповідували християнство у різних країнах, зібралися в Єрусалимі, щоб попрощатися з Пресвятою Богородицею, а Син Божий Ісус Христос зійшов на землю й забрав її душу на небеса. Тіло Божої Матері, згідно з її бажанням, поховали у Гетсиманському саду — в печері, де спочивали тіла її батьків і чоловіка Йосифа.

У народі свято Успіння Пресвятої Богородиці ще називають першою Пречистою. Протягом осіннього періоду є ще дві Пречистi, які відзначають 21 вересня і 14 жовтня. У Першу Пречисту віряни йдуть до церкви, просять допомоги й заступництва у Пресвятої Богородиці, ставлять свічки за рідних і близьких, читають молитви та акафісти, присвячені їй. Також у цей день християни освячують насіння та колоски пшениці з нового врожаю, адже на цей період припадають жнива.

Крім того, цього дня, після завершення Успенського посту, вже дозволено накривати пишний стіл, на якому має бути освячений хліб зі свіжого борошна. Здавна на Успіння було заведено займатися засоленням на зиму капусти, огірків, помідорів та інших овочів, а також збором грибів і горіхів.

У цей день суворо заборонено сваритися, відмовляти у допомозі тощо.

Читайте також: Для хасидів, які їдуть до Умані, влада Ізраїлю встановила жорсткі правила

Схожі новини