Передплата 2024 «Добра кухня»

Найпопулярніші схеми шахраїв викрадення грошей через «Приват24»

  • 24.08.2021, 20:35
  • 6 086

Як зберегти свої гроші й не попастися на гачок

Шахраї мало не щодня вигадують нові способи, як вкрасти гроші в українців. Експерти виділили кілька головних схем, як гроші можуть виманити у користувачів «Приват 24» чи інших банківських додатків. Про це пише «Дивогляд».

ЗЛАМ ОБЛІКОВОГО ЗАПИСУ

Зловмисники можуть підібрати пароль вад вашого акаунту і просто привласнити його собі, разом зі всіма збереженнями. Окрім того, шахраї можуть збільшити кредитний ліміт і «повісити» на вас ще й борги. Щоб такого не сталося, фахівці радять відповідально підійти до вибору пароля і робити його занадто простим.

Британські експерти з кібербезпеки радять робити пароль, поєднавши три рандомних слова. Наприклад, «короваосіньсуп». Такі паролі більш безпечні, ніж традиційне поєднання слова і цифр.

ДЗВІНКИ

Тут є кілька варіантів. Найпростіше — шахраї телефонують людині, представляються співробітником банку і повімляють, що рахунок «під загрозою злому». Тоді вони виманюють три секретні цифри з картки або просять перевести гроші на «безпечний рахунок». Така схема часто спрацьовує з людьми похилого віку.

АВТОТЕХНО

Ще один варіант: якщо вам раптом почали телефонувати із незнайомих номерів, зловмисники можуть таким чином намагатися вкрасти ваш номер телефону і отримати доступ до мобільного додатку і банківських карток. Це працює таким чином. Шахрай звертається до вашого мобільного оператора з заявою про втрату телефона і просить відновити сім-картку. Оператор при цьому попросить назвати 3 останні номери, з якими був зв’язок.

Якщо у вашому телефоні є функція подвійної сім-картки, експерти радять використовувати для банківських додатків ту картку, яка ніде «не засвітилася» і якою ви не користуєтеся для розмов по телефону.

ФІШИНГ

Цей метод полягає у створенні «клона» сайту банку і додатка. Користувач, який потрапляє на такий сайт, вводить там дані своєї картки, і шахраї привласнюють їх собі. Часто таку схему використовують, коли люди продають або купують щось в інтернеті.

Читайте також: Приватбанк попередив про нове шахрайство

Схожі новини