Передплата 2024 «Добрий господар»

На добудову школи у Либохорі цього року з обласного бюджету виділили 10 млн грн

  • 19.08.2021, 12:07
  • 539

Львівська обласна рада у 2021 році скерувала на продовження будівництва загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів у с. Лихобора Самбірського району 10 млн грн. У попередні п’ять років з обласного бюджету було виділено 23,3 млн грн.

Наступного року завдяки консолідації фінансового ресурсу з різних джерел планується завершити будівництво навчального закладу, яке розпочалося ще в далекому 2008-му. Тоді фінансова криза призупинила будівництво, яке відновилося тільки у 2016 році.

На цьому сьогодні, 18 серпня, наголосила голова Львівської обласної ради Ірина Гримак, проінспектувавши стан будівництва школи у с. Либохора.

«Проєктом будівництва нової школи передбачається зведення триповерхової будівлі з цокольними приміщеннями на 480 учнів, спортивним залом та спеціалізованими класами. У підвалі облаштують навчально-виробничі майстерні та технічно-господарські приміщення. Тобто надання якісних освітніх послуг та забезпечення сучасних умов навчання дітей сільської громади гірського району», — зауважила Ірина Гримак.

Як розповів голова комісії з питань бюджету та соціально-економічного розвитку Володимир Квурт, с. Либохора є одним із найбільших гірських сіл Самбірського району, протяжністю 14 км і з чисельністю населення — 2300 осіб.

«Після децентралізації с. Либохора увійшло до Боринської сільської територіальної громади, яка має найнижчий індекс податкоспроможності серед 73 громад Львівщини — 0,12. Тому така громада не може самостійно профінансувати завершення будівництва школи. Відтак участь державного і обласного бюджетів у цьому випадку є визначальним.

Важливо, що разом із коштами обласного бюджету у 2016−2018 рр. на об’єкт було залучено фінансовий ресурс з Державного фонду регіонального розвитку — 13,3 млн грн. Плануємо і в 2022 році скористатися цим інструментом", — поінформував Володимир Квурт.

Сьогодні діти села Либохора навчаються в школі, збудованій у 1900 році. Капітальний ремонт будівель школи не проводився, тому технічний їх стан незадовільний: аварійними є покрівля, підлога, печі.

Наразі 278 учнів навчаються у дві зміни в приміщеннях, які не відповідають санітарним вимогам і тепловому режиму.

У межах робочого візиту до Боринської територіальної громади Ірина Гримак і Володимир Квурт також оглянули будівництво амбулаторії у Нижній Яблуньці та обговорили з місцевою владою проблемні питання шкіл у Борині, Нижній Яблунці й можливість ремонту доріг у громаді.

Крім того, керівники облради ознайомилися з роботою трьох добровільних місцевих пожежних команд.

Схожі новини