Передплата 2024 «Добра кухня»

Генерал Назаров, якого судили за катастрофу Іл-76, став радником нового командувача ЗСУ

  • 16.08.2021, 18:55
  • 570

Віктор Назаров відповідатиме за політичні питання

Назаров 2014 року обіймав посаду начальника оперативного штабу Антитерористичної операції. Генерал-майора Віктора Назарова призначили радником головнокомандувача ЗСУ з політичних питань. Про це повідомляє Військовий кур'єр України, передає Главком.

«Віктор Назаров 2014 року обіймав посаду начальника оперативного штабу Антитерористичної операції, у 2013−2019 роках був заступником начальника Генерального штабу ЗСУ — головнокомандувача ЗСУ та начальника Головного оперативного управління. У 2019 році звільнився за закінченням терміну контракту», — зазначається в повідомленні.

Віктор Назаров був головним обвинувачуваним у справі, яка стосується збиття російськими бойовиками літака Іл-76 та загибелі унаслідок цього 49 українських десантників. У трагедії, що сталася влітку 2014 року в аеропорту Луганська, звинувачували генерал-майора Віктора Назарова — тодішнього першого заступника керівника АТО на території Донецької та Луганської областей.

Судами загальної юрисдикції — першої та апеляційної — генералу Назарову відповідно був винесений та залишений у силі вирок: 7 років позбавлення волі. Суд вирішив, що офіцер знехтував інформацією розвідки про те, що терористи готуються збивати літаки ЗСУ. Однак захист військовослужбовця подав апеляцію. Касаційний суд виправдав Назарова.

Військовий літак збили в ніч на 14 червня 2014 року при посадці в аеропорту «Луганськ». Проросійські бойовики застосували ПЗРК «Ігла». На борту літака знаходилися 40 десантників і 9 членів екіпажу. У результаті катастрофи всі вони загинули.

Генерал-майор Віктор Назаров, який на момент трагедії був начальником Штабу антитерористичної операції, був визнаний винним у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 425 Кримінального кодексу України (недбалому ставленні до служби, вчиненому в бойовій обстановці, що призвело до тяжких наслідків). Його засудили до 7 років позбавлення волі. Він подав апеляційну скаргу на це рішення.

Читайте також: Генерал ЗСУ про помилку Зеленського на острові Зміїному: «Ця непрофесійність і безпечність просто вражає»

Схожі новини